Vijesti

Vlada FBiH dala saglasnost za poskupljenje veleprodajne cijene plina

Vlada Federacije BiH je na današnjoj hitnoj, telefonski održanoj sjednici, na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, donijela Odluku kojom je dala saglasnost na veleprodajnu cijenu prirodnog gasa za distributivna privredna društva na području Federacije BiH, počevši od 1.11.2021. godine, koja iznosi 599 KM/1.000 Sm3, odnosno 0,599 KM/Sm3.
U ovu cijenu nije uračunat porez na dodanu vrijednost, saopćeno je iz Vlade FBiH.

“Danom početka primjene ove odluke prestaje da važi Odluka o davanju saglasnosti na veleprodajnu cijenu prirodnog gasa iz 2020. godine”, navodi se iz Vlade FBiH.

Prema Odluci Vlade FBiH o davanju saglasnosti na veleprodajnu cijenu plina koja je usvojena u decembru 2020. godine, od 1. januara se primjenjivala cijena koja je iznosila i 485 maraka/1.000Sm3, odnosno 0,485 KM/Sm3.

PROČITAJTE  EUFOR poslao fotke: U BiH stigle dodatne snage i oklopni transporteri

“Za realizaciju današnje Odluke zaduženi su Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i Federalno ministarstvo trgovine, svako u okviru svojih ovlaštenja.

U obrazloženju Odluke je navedeno da je privredno društvo Energoinvest d.d. Sarajevo Federalnom ministarstvu trgovine uputilo zahtjev za promjenu veleprodajne cijene prirodnog gasa prema distributivnim kompanijama u FBiH, a na što je mišljenje dalo i Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije.

Uz zahtjev je priložena i Odluka direktora privrednog društva Energoinvest d.d. Sarajevo o utvrđivanju prodajne cijene gasa za distributivne kompanije (povlaštene tarifne kupce).

Energoinvest je u svojoj analizi, koja je sastavni dio zahtjeva, naveo kretanje prodajne cijene gasa na tržištu u posljednjih godinu dana”, saopćeno je iz Vlade FBiH.

PROČITAJTE  Plin dramatično poskupljuje. Stručnjaci: Ovo je tek početak. Katastrofalna odluka Vlade FBiH


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare