Vlada FBiH još uvijek kažnjava medicinske radnike koji se zaraze koronom. Uhljebe nagrađuje

3938

U državi koja je naparavljenja za uhljebe, vlast već devet (9) mjeseci nije u stanju donijeti dvije odluke kojima bi se olakšao rad medicinskim radnicima.

Naime, medicinskim radnicima koji se na poslu zaraze koronavirusom država odbija 20 posto od plaće jer odlaze na bolovanje.

Dakle pademija koronavirusa u BiH počela je krajem februara, što znači da vlast 9 mjeseci nema volju da ovaj problem riješi.

To je za Raport potvrdio i predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije dr. Rifat Rijad Zaid.

“Tu inicijativu smo još u martu uputili na Federalnu vladu i oba ministarstva (zdravstvo i socijala). Naime, potrebno je da Fedederalno ministarstva rada i sococijalne politike pripremi izmjene Zakona o profesionalnim oboljenjima i uputi u Fedederačni parlament
To naravno ide presporo i kada se žuri. A oni nisu ni počeli oko toga da išta rade”, navodi dr. Zaid.

Upravo zbog sporosti i tromosti uhljebarskog aparata, koji se finansira iz budžeta i za razliku od medicinskih radnika nije ničim kažnjen, medicinari su predložili i nešto kao prelaznu opciju.

“U međuvremenu smo htjeli da federalni ministar zdravstva (Vjekoslav Mandić, HDZ, op.a.) izda nešto kao uputstvo na zdravstvene ustanove u FBiH kako bi one isplaćivale punu platu doktorima, ali i svim uposlenim u zdravstvu koji su zaraženi sa koronom”, naveo je on.

Međutim, od toga nema još uvijek ništa.

“Kao što i predpostavljate, dr. Mandić je i dalje u šestogodišnjoj hibernaciji (dakle od početka mandata) i pojma nema šta i kako da uradi po pitanju ovoga. Odgovornost je i na Fadilu Novaliću kao premijeru. Ali šta u ostalom i očekivati od njih dvojice”, rekao nam je Zaid.

Potrebno je istaći, da je Vlada FBiH, dok medicinske radnike kažnjava i ponižava, uspjela isplatiti regrese budžetskim kancelarijskim uhljebima, brojna javna preduzeća isplatila su nagrade i stimulacije, a sve od novca koji je odbijen od plaća radnika.