Politika

Vlada HNK će povećati plaće budžetskim korisnicima

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg potvrdio je za Fenu da se u posljednje vrijeme održava intenzivna komunikacija između Vlade HNK i predstavnika sindikata budžetskih korisnika u toj županiji, ali i da je Vlada spremna ići na povećanje plaća za otprilike 5.500 budžetskih korisnika.

“Premda uredno, odnosno u potpunosti Vlada ispunjava sve obveze iz potpisanih granskih kolektivnih ugovora, i više od toga, kolege ministri iz mjerodavnih resora i ja zbog aktualne smo krize održali nekoliko sastanaka s čelnim ljudima sindikalnih organizacija koje okupljaju zaposlenike osnovnih i srednjih škola, policije, pravosuđa, državnih službenika i namještenika. Iako smo daleko od okolnosti koje bismo mogli ocijeniti pogodnim trenutkom za razgovore o dodatnom rastu plaća, a podsjećam kako je ova vlada povećala plaće svim budžetskim korisnicima za više od 15 posto kroz tri godine, uz niz drugih finansijskih intervencija za poboljšanje životnoga statusa građana, svjesni smo nezahvalnih okolnosti i sveopćega rasta cijena s kojima se naši sugrađani nose. Na tomu tragu, iskazali smo našim socijalnim partnerima spremnost za udovoljavanje njihovim zaista opravdanim traženjima, ali kroz održiv modus koji još trebamo od kraja utvrditi”, kazao je Herceg.

Sindikati, naime, traže povećanje plaća svim budžetskih korisnicima za ukupno 15 posto u odnosu na postojeće visine osobnih dohodaka.
Prvi čovjek izvršne vlasti HNK, pak, poručuje kako su volja i spremnost Vlade za ovim iskorakom nedvojbeni, ali i kako su u obvezi uspostaviti održiv i realan ritam toga povećanja.

“Čini mi se kako naši partneri razumiju da ova vlada neće ‘istrčavati’ s obećanjima niti preuzimati na sebe neostvarive obveze. Ono što zasad vidimo kao izgledno rješenje jest rast plaća od više od 15 posto kroz dvije godine odnosno rast od 8 posto u prvoj i dodatnih 7 posto u drugoj godini. S tim ćemo prijedlogom izići pred članove Vlade i sindikalne čelnike i, uvjeren sam, postići džentlmenski dogovor, međusobno uvažavajući i novonastalu krizu, ali i realno stanje s punjenjem županijskoga proračuna odnosno održivosti javnih finansija”, poručio je Herceg, komentirajući kako očekuje da će nedavna izmjena, kako ističe, nepravednoga Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH pomoći HNK u realiziranju ove zajedničke nakane Vlade i socijalnih partnera.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare