Politika

Vlada Slovenije o izjavama Mustafe Cerića: Nikada se nismo bavili raspadom BiH

Vlada Slovenije, niti je primila k znanju, niti razgovarala o non-paperu koji je spominjan u izvještajima proteklih nekoliko dana, a koji je izazvao buru reagovanja u regionu, saopšteno je iz Ureda slovenske Vlade za komunikaciju sa medijima.

“Vlada i njena tijela također nisu uzimali u obzir, pripremali ili razgovarali o bilo kakvom izvještaju iz 2011. godine, kao što je naveo (nekadašnji poglavar Islamske zajednice u BiH) Mustafa Cerić u pismu bivšem predsjedniku Slovenije Milanu Kučanu, kao ni navodni non-paper, koji se na to odnosi, niti se bavila u bilo kojem drugom kontekstu raspadom BiH, koji se spominje”, navedeno je u saopštenju.

Iz Vlade je saopšteno da ni Ministarstvo vanjskih poslova, niti bilo koje drugo ministarstvo sadašnje Vlade Slovenije nije bilo uključeno u ovakve aktivnosti.

U saopštenju je naglašeno da Slovenija i druge interesne grupe u regionu, EU i šire ulažu sve napore kako bi ubrzali euroatlantsku integraciju zapadnog Balkana.

“Čineći tako, Slovenija je uvjerena da nijedan korak u ovom smjeru ne bi trebalo da ugrozi mir i suživot u BiH i regionu”, poručuju iz Vlade Slovenije.Povezani postovi: