Politika

Vlast RS otela zemlju za autoput?

Pojedini mještani naselja Bušletić kod Doboja, kroz čije njive se gradi dionica auto-puta Doboj-Vukosavlje pokrenuli su tužbe zbog, kako navode, otimanja njihovih imanja. Ističu da ne žele da ugroze ovaj strateški projekat, ali da traže od Vlade Republike Srpske realnu novčanu naknadu za svoju zemlju, javlja BN.

Predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pohvalio se prije par dana da je svim vlasnicima zemljišta kud ide auto-put isplaćena naknada.

- Mi u Republici Srpskoj nikom ništa nismo oteli. I ako smo gradili auto-put onda smo to veoma debelo plaćali, rekao je Dodik.

Međutim, na koridoru 5 C od Doboja do Vukosavlja, kroz Republiku Srpsku, dionici koja će, po procjeni, koštati čak 500 miliona evra, pojedini mještani tvrde da im je oduzeto imanje i da od Vlade Republike Srpske nisu dobili ni fening nadoknade.

- Da li misle oni da li bi od njihovih majki uzeli da ne daju ni marku. Ništa dobila nisam. Bolesna sam i to je na sramotu šta nam rade. Ja ne idem u tuđe, samo svoje, kaže baka Draginja Ostojić i pita: Gdje će mu duša kad radi tako?

Samo baki Draginji Ostojić je, kako navodi njen unuk Miroslav Lazić, oduzeto je 20 dunuma poljoprivrednog zemljišta.

- Oduzeto zemljište je nasljedstvo njegove porodice, staro preko dva vijeka, ali to nikog nije zanimalo već da nam je oduzeto. Početkom marta prošle godine u vrijeme vanrednog stanja ušli su na imanje nasilnim putem, građevinske mašine uništavajući našu imovinu, na naše oči otimajući zemlju, rekao je Lazić.

Lazić, a i njegov komšija Simeun Bukejlović, kome je uzurpirano 6 dunuma, navode  da vlasti Republike Srpske po svom nahođenju određuju naknadu za zemljište kojim ide trasa auto-puta, što kako tvrde, nema veze ni sa strukom ni sa realnom vrijednošću tih parcela.

- Niko nas ništa nije pitao, samo nam kažu ne slažeš se, ideš na sud pa tamo odlučuješ, rekao je Lazić.

- Ponudili su mi 3,5 marke, ali vještak je vještačio na 9,5 maraka i još uvijek nije riješeno sudsko pitanje niti je bila naknada. Ja sam tražio pošto sam imao i voćnjaka, njihov geometar je to poništio sve. Jedan mi se komšija hvalio kako su ga „Integralovci“ zvali da odvuče sebi te šljive, rekao da ne može to da radi jer je to tuđe, a oni su mu rekli samo ti vuci, ne pitaj ništa, rekao je Bukejlović.

Nezadovoljni građani postavljaju pitanje kako to da za isti auto-put u Federaciji je jedna , a u Republici Srpskoj druga cijena. Tvrde da je u Federaciji vođen postupak po Zakonu o eksproprijaciji i da su davane naknade i do 20 puta veće nego u Srpskoj.

- Dobio sam informacije da je u Federaciji, u Kaknju, plaćeno od 20 KM po m2, kod Tešnja su naplaćivali od 50 KM po m2, a meni daju  9 KM za prvu klasu zemljište, gdje je nekad bilo ogledno polje, sijan kukuruz i šećerna repa. Ta njiva nas je odškolovala, kaže Bukejlović.

- Trebala je država da angažuje Institut odnosno vještačenje zemljišta, da nam tom prilikom ponude cijenu, a nakon toga ukoliko se mi ne slažemo sa tom cijenom da mi predložimo svog vještaka. Ukoliko ne dođe do sporazuma u roku od 60 dana onda se upućujemo na vanparnički postupak, gdje sud određuje nadvještaka odnosno specijalnog vještaka za procjenu nekretnine, kaže Lazić.

Lazić navodi da je u ime svoje bake Draginje Ostojić, na kojoj se vodi zemljište, njegova porodica tužila Vladu Republike Srpske. Okružni sud u Banjaluci donio je presudu u korist bake Draginje i naložio poništenje rješenja Vlade Republike Srpske i da postupi po Zakonu o eksproprijaciji.