Vijesti

“Vlasti moraju pronaći napadače”. Gnusni čin osudili američka i britanska ambasada u BiH, EU, OSCE…

Užasna dešavanja u Banjoj Luci, gdje su večeras napadnuti aktivisti nevladinih organizacija, naišla je i na osudu međunarodnih organizacija i institucija.

“Osuđujemo nasilni napad na aktiviste koji su večeras mirno okupljali u Banjoj Luci. Vlasti moraju identificirati i procesuirati one koji su počinili ovaj gnusni čin”, objavila je na Twitteru Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Misija OSCE-a (Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju) u BiH također je osudila dešavanja u Banjoj Luci.

Nasilni napad

“OSCE BiH najoštrije osuđuje večerašnji nasilni napad na novinare i aktiviste u Banjoj Luci. Svaki pojedinac ima pravo živjeti slobodno i sigurno bez straha od nasilja ili diskriminacije”, navodi se u objavi OSCE-a.

Nasilje je osudio i ambasador Velike Britanije u našoj zemlji Julian Reilly.

“Večerašnji šokantni napadi na aktiviste civilnog društva u Banjoj Luci naglašavaju stvarni utjecaj govora ispunjenog mržnjom. Takvo nasilje je neprihvatljivo”, poručio je Reilly.

Delegacija Evropske unije u BiH također je najoštrije osudila nasilje u Banjoj Luci.

“Riječi imaju posljedice. Kada su aktivisti civilnog društva i novinari redovito mete verbalnih napada političara iz RS, to stvara klimu u kojoj mogu uslijediti fizički napadi”, poručili su iz EU.

Banja Luka je bila u subotu u centru pažnje i prije napada na nevladine aktiviste.

Povod je bila odluka tamošnje policije da izda rješenje kojim se zabranjuje Bh. povorci ponosa i Udruženju nezavisnih stvaralaca i aktivista Geto iz Banje Luke, održavanje najavljenog javnog skupa u Banjoj Luci.

Policijska zabrana došla je nakon javnih pritisaka predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i gradonačelnika Banje Luke Draška Stanivukovića, podsjeća portal Buka.

Mijatović se oglasio

Žestok u istupu bio je i potpredsjednik SDP-a BiH Vojin Mijatović, inače Banjalučanin.

“Odluka vlasti u Banjoj Luci i Republici Srpskoj da zabrane šetnju LGBT aktivista predstavlja direktno kršenje elementarnih ljudskih prava.

Napad huligana večeras u Banjoj Luci je posljedica nakaradnih stavova vlastodržaca. Najoštrije osuđujem napad i tražim od MUP-a RS da se počionioci otkriju i uhapse”, naveo je Mijatović.

On je u objavi na Facebooku naglasio da “nisu problem LGBT aktivisti, već pederi na vlasti”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare