Politika

Vojin Mijatović ponovo podmeće pokvarena kukavičja jaja SDP-u

Sudeći prema informacijama koje Raport dobio iz SDP-a, Vojin Mijatović ponovo doživljava sebi svojstvene političke fantazmagorije.

Ova nerazjašnjena politička pojava koja u SDP-u egzistira čak kao potpredsjednik stranke uporno gura ljevičarski SDP u zagrljaj nacionalističkoj SDA.

Mijatović tako u najnovijem medijskom ispadu najavljuje kako će SDP u narednih nekoliko dana potpisati zajednički dokument sa SDA i DF-om, a po pitanju izbornog zakonodavstva.

Tvrdi Mijatović da to mora tako, jer ne može se u ova teška vremena djelovati kao rasuta vojska nego kao jedan front.

Iako je nepoznat legitimitet iz kojeg on izgovara, jer sa svojim skromnim brojem glasova nije dobacio niti do jedne funkcije unutar zakonodavnih ili izvršnih institucija, Mijatović se postavlja kao neko ko ima puno pravo nastupati i najavljivati poteze SDP-a.

Raport je kontaktirao nekoliko visokopozicioniranih SDP-ovaca i svu su nam kazali istu stvar: SDP neće ništa potpisati sa SDA. Pa ni sa DF-om.

Uputili su nas na izjave predsjednika Nermina Nikšića nakon što su sve opozicione stranke potpisale zajednički dokument s principima.

Nikšić je tad decidno kazao da su SDP i ostale stranke potpisnice opozicija vlasti, a ne državi, ali isto tako da neće politički spašavati posrnulog Bakira Izetbegovića i njegovu SDA.

No, zašto ovo Mijatović radi?

Mijatović je jedan od onih koji navija za koaliciju SDP-SDA, jer bi samo ta koalicija njemu mogla garantirati neki mandat.

S druge strane, Mijatović već nekoliko puta unosi razdor i nemir unutar koalicije SDP-a sa NiP-om i Našom strankom. Za sada je bilo dovoljno političke mudrosti da se njegovi pokušaji tačno prepoznaju kao pokvareno kukavičje jaje.