Magazin

Volite li maline i voćne deserte? Zbog jednog sastojka ovo je čista fantazija

Toplije vrijeme nam donosi osvježavajuće deserte s voćem koji su lagani, sočni i jednostavni za pripremu. Ako želite isprobati nešto drugačije onda morate napraviti ovu finu pitu od malina s kikirikijem.

Sastojci:

pola šoljice putera na sobnoj temperaturi te malo maslaca za premazivanje lima
pola šoljice džema od malina
pola šoljice malina
2 šoljice brašna
pola kašikice soli
pola kašikice praška za pecivo
0,75 šoljice šećera
jaje
kašikica ekstrakta vanilije
šoljica kikiriki putera
pola šoljice nasjeckanog slanog prženog kikirikija

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180°C. Premažite puterom lim za pečenje. Pomiješajte džem i zdrobljene maline u maloj zdjeli. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, sol i prašak za pecivo. Istucite maslac i šećer dok smjesa ne postane svijetla i glatka, oko 2-3 min. Dodajte jaje i vaniliju pa miješajte da se sastojci povežu.

Dodajte maslac od kikirikija i opet dobro promiješajte. Postupno dodajte brašno i sve lagano miksajte da se sastojci povežu. Utisnite pola tijesta u pripremljeni lim. Premažite malinama. U preostali dio tijesta umiješajte kikiriki i natrgajte tijesto preko džema. Pecite dok pita na vrhu ne postane zlatno-smeđa, oko 35-40 minuta.