Vijesti

Voloder u USK: Pripreme za izgradnju brze ceste Bihać – Cazin – Velika Kladuša

Vršilac dužnosti direktora ‘Autocesta Federacije BiH’ Elmedin Voloder razgovarao je danas u Bihaću sa tamošnjim rukovodstvom o pripremama za izgradnju i izgradnji brze ceste Bihać – Cazin – Velika Kladuša.

Kako je kazao Voloder za Fenu, Autoceste FBiH dosad su osigurale novac za izradu projektne dokumentacije na nivou idejnog projekta i dijelova glavnih projekata za dio brze ceste.

“Naredne aktivnosti bit će vezane za osiguranje prostorno-planske dokumentacije, koje se tiču Kantona, održali smo sastanak sa predstavnicima Kantona. Bit će potrebna pomoć i općina Velika Kladuša i Cazin kao i Grada Bihaća, s obzirom na to da se, nakon usvajanja plana osiguranja projektne dokumentacije i novca, očekuje pristup izgradnji. Ali, prije toga nužna je eksproprijacija dijela kroz koji će proći brza cesta. Zato smo i razgovarali o tome kako zajedno i što prije uraditi ekproprijaciju na valjan način, da rokovi koje smo zacrtali ne dođu u pitanje”, kazao je.

Kako je naglasio ‘zasad sa sigurnošću možemo reći da smo, za dionicu deset do 15 km, u mogućnosti od vlastitih sredstava osiguramo izgradnju u narednoj godini’.

PROČITAJTE  Tokom proteklog mjeseca zabilježeno više od 1,5 miliona vozila na autocesti A1

“Ostalo, vezano za kompletnu izgradnju, u dogovoru sa Vladom Federacije na način kako je to moguće u skladu sa zakonskim propisima. Radovi na izgradnji ukupnog projekta ovisit će od novca. Izgradnja prve dionice od deset kilometara trebalo bi da počne naredne godine i traje najviše dvije godine, a ukupan koridor četiri do šest godina. Preduvjet je na vrijeme osigurati projekt, dozvole, eksproprijacija i naravno finansijska sredstva”, naglasio je.

Ukupno vrijednost projekta procjenjuje se, kako je kazao Voloder, na oko 500 miliona eura i ‘zavisi od mnogo faktora poput cijene materijala koje rastu’.

Savjetnik gradonačelnika Bihaća Jasmin Stambolija kaže da će taj projekt mnogo značiti za USK, posebno za područje Velike Kladuše, Cazina i Bihaća, a zadovoljan je današnjom posjetom i dinamikom razgovora.

Federalni ministar Šemsudin Dedić ističe da je brza cesta Velika Kladuša-Cazin-Bihać u planovima Autocesta FBiH ali i Vlade FBiH, a nastoji se na najbolji način pospješiti povezanost općina i gradova USK tako i prema drugim dijelovima Bosne i Hercegovine te naravno prema Evropskoj uniji.

PROČITAJTE  Oglasili se advokati Edina Vranja: Moramo razjasniti neke stvari

Dedić podsjeća da su danas upriličeni sastanci sa Upravom direkcije Cesta FBiH i novoimenovanim direktorom Autocesta FBiH, a teme je bila realizacije projekata na području Grada Bihaća i USK.

“Prije svega, putem Direkcije Cesta FBiH gdje, u projektu modernizacije magistralnih cesta u Federaciji BiH, USK ima na raspolaganju 27 miliona eura po različitim projektima. Dosad je ta implementacija bila spora”, kazao je.

Očekuje da se otklone administativne barijere te u što kraćem roku završi realizacija započetih ali i onih planiranih projekata za koja postoje osigurana finansijska sredstva. Sa v.d. direktorom Autocesta FBiH razgovaralo se o planovima za izgradnju brze ceste Bihać – Cazin – Velika Kladuša.

Za vršioca dužnost direktora ‘Autocesta FBiH’ Elmedina Volodera bila je to prva posjeta rukovodstvu Grada Bihaću otkad je prije tri mjeseca imenovan od Vlade FBiH.Povezani postovi: