Svijet

Volodimir Zelenskij upozorava: Rusi će sravniti još jedan grad

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij izjavio je u svom večernjem obraćanju da je situacija na ključnim područjima fronta u Donbasu teška. Kaže da su Rusi praktički uništili grad Bahmut.

“Situacija na prvoj liniji ostaje vrlo teška u ključnim područjima Donbasa. Bahmut, Soledar, Marinka, Kremina… Na terenu u tim područjima nema mjesta neoštećenog granatama i vatrom”, rekao je Zelenskij.

Volodimir Zelenskij: Grad u ruševinama

“Osvajači su praktički uništili Bahmut – još jedan grad Donbasa, koji je ruska vojska pretvorila u spaljene ruševine”, dodao je on.

Zelenskij je zahvalio vojnicima i komandantima koji drže liniju na tim prostorima i nanose gubitke ruskim snagama.

Zelenskij: Dramatično upozorenje

Rusi od ljetos vode bespoštednu borbu za Bahmut, pokušavajući ga zauzeti. No, u tome ne uspijevaju unatoč pomoći paravojne grupe Wagner. Bitka se zapravo vodi za grad koji je dobrim dijelom razoren.

Borba se zaoštrila zadnjih sedmica, prenosi Index.

Poprimila je simboličnu važnost za ruske zvaničnike koji grad žele osvojiti nakon niza ponižavajućih poraza. U to se ubraja povlačenja iz Harkovske oblasti (na sjeveroistoku) u septembru i Hersonske (na jugu) u novembru.

Zauzeli prigradska naselja

Nedavno su snage Moskve malo napredovale u smjeru Bahmuta, objavivši da su zauzele prigradska naselja.

No, čini se da ne mogu osvojiti grad u kojemu je gotovo polovina od 70.000 stanovnika prije rata, rekle su ukrajinske vlasti.

Dolaskom zime mnogi analitičari ocjenjuju da će se sadašnja linija fronta stabilizirati, nakon višesedmičnog ukrajinskog napredovanja na sjeveroistoku i na jugu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare