Svijet

Von der Leyen tvrdi da Rusija koristi zalihe hrane kao oružje

Rusija koristi zalihe hrane kao oružje što ima globalne posljedice te se ponaša jednako kao i u energetskom sektoru, rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Govoreći na godišnjem Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu u Švicarskoj, rekla je da je “globalna saradnja protuteža ruskoj ucjeni”.

“U Ukrajini koju je okupirala Rusija, vojska oduzima zalihe žita i strojeve. A ruski ratni brodovi u Crnom moru blokiraju ukrajinske brodove pune pšenice i sjemenki suncokreta”, dodala je Von der Leyen. EU je obećala da će otvoriti “kanale solidarnosti” s Ukrajinom – alternativne logističke rute da pomogne zemlji u izvozu žitarica.

Ministri poljoprivrede iz zemalja EU sastaju se u utorak u Bruxellesu kako bi raspravili o tom pitanju. Ruska invazija Ukrajine i pokušaj Zapada da kazni Moskvu izolacijom uzrokovali su rast cijena žitarica, jestivog ulja, gnojiva i energije.

Kremlj je rekao u ponedjeljak da je Zapad odgovoran za globalnu krizu hrane tako što je uveo najteže sankcije Rusiji u modernoj historiji zbog rata u Ukrajini. Rusija blokira izvoz 20 tona žitarica iz Ukrajine, prvenstveno u Sjevernu Afriku i Aziju, objavila je njemačka vlada.

Von der Leyen je nazvala rusko bombardiranje skladišta žita i blokadu poljoprivrednog izvoza “sramotnim postupcima” zbog kojih su cijene pšenice drastično narasle.

“Rusija sada gomila svoj izvoz hrane kao način ucjene – zadržava zalihe kako bi podigla globalne cijene ili trguje pšenicom u zamjenu za političku podršku”, rekla je Von der Leyen. “Koristi glad i žito za postizanje moći.”

Von der Leyen je u svom govoru također predložila korištenje ruske imovine da se finansira obnova Ukrajine nakon rata.

“Trebamo učiniti sve što je u našoj moći, uključujući, ako je moguće, i rusku imovinu koju smo zamrznuli”, rekla je Von der Leyen, govoreći o sankcijama Evropske unije prema ruskim pojedincima i kompanijama.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare