vozač Tesle tesla na cesti zima snijeg
Puni Gas

Vozač Tesle uključio autopilot i zaspao: Policija ga jurila 15 minuta

Saobraćajni službenici su u redovnoj provjeri pokušali zaustaviti vozilo Tesla u Njemačkoj, ali im to nije uspjelo niti nakon što su uključili sirene. Tek kad su se dovoljno približili automobilu, vidjeli su da se vozač Tesle zavalio u sjedalu i da spava. Automobil je vozio na autopilotu s utegom zaglavljenim za volan kako bi simulirao držanje volana vozača te se kretao brzinom od 110 km/h duž autoceste A70 nedaleko od Bamberga. Policajci su uočili da vozilo drži konstantan razmak prema policijskom vozilu.

Bavarska policija izdala je saopćenje:

“Policajci su otkrili da je vozač Tesle bio zavaljen na sjedalu zatvorenih očiju i ruku pomaknutih s upravljača. To je pojačalo sumnju da je prepustio komande autopilotu i zaspao. Nakon 15-ak minuta muškarac se napokon probudio i slijedio upute policije.“

45-godišnji vozač je prilikom privođenja davao znakove da je pod utjecajem zabranjenih sredstava sa sumnjom na zloupotrebu droga. Saopćili su kako je pokrenuta istraga zbog krivičnog djela ugrožavanja saobraćaja na cestama. Vozaču je izrečena zabrana upravljanja vozilom sve do okončanja istrage i presude. Naime, sistemi potpuno autonomne vožnje nisu dozvoljeni na njemačkim saobraćajnicama. Vozač mora stalno imati kontrolu nad vozilom.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare