Vijesti

Vranić: Evidentirani oni koji su puštali ljude preko reda da se vakcinišu

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo su na koronavirus testirane 433 osobe, potvrđeno je 12 novozaraženih, a od Covid infekcije se oporavilo 38 osoba.

Tokom jučerašnjeg dana od posljedica koronavirusa preminula je jedna osoba.

Od pomenutog broja novozaraženih, njih sedam odnosno 58,33 posto, pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Trenutno su u KS hospitalizirana 92 pacijenta, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 35, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ 57 pacijenata. Na respiratoru je jedan pacijent i to na KCUS-u. U isto vrijeme, kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti na KCUS-u koristi šest pacijenata, a u Općoj bolnici njih pet. U protekla 24 sata sa hospitalizacije je otpuštena jedna osoba.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 139 pacijenata, od kojih su tri transportovana u KCUS i četiri u Opću bolnicu. Na drive-in punktu na Vrbanji urađeno je 48 PCR testova, u Novom Gradu 17, u Semizovcu 17, dok na Ilidži u protekla 24 sata nije bilo PCR testiranja.

Ukupno je na drive-in punktovima i Covid-ambulantama urađeno 300 PCR testova. Covid-pozivni centar je zabilježio 203 poziva, a obavljeno je i 189 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Kanton Sarajevo danas bilježi 405 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 2.173 osobe.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.346 osoba zaraženih koronavirusom i 50.680 izliječenih. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 17, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 29.

“Za danas je 800 naših sugrađana pozvano za vakcinisanje preko aplikacije ZZO KS, uključujući 152 osobe na hemodijalizi i 16 osoba na peritonealnoj dijalizi, te 34 osobe sa transplantiranim organima. Sutra, 21. maja 2021. godine (petak) vakcinisat će se zaposleni u apotekama prema dostavljenim prioritetnim spiskovima JU Apoteke Sarajevo i Farmaceutske komore za privatne apoteke. Mole se svi naši sugrađani da na vakcinaciju dolaze isključivo uz poziv i u terminima koji su im naznačeni u pozivu. Svi koji dođu bez poziva, neće moći obaviti vakcinaciju i biće vraćeno”, navode iz Vlade KS.

Ministar zdravstva Haris Vranić na vanrednoj konferenciji za medije kazao je također da su evidentirani oni koji su puštali preko reda i bez poziva ljude da se vakcinišu i da bude li se to ponovo dešavalo da mogu ostati bez posla.

“Problem gužvi koji je nastupio, kad uđete u vakcinalni punkt, tamo nema gužvi. Tamo sve savršeno teče, apsolutno nema zastoja. Gužve su nastupile zbog toga što se što se građani samoinicijativno javljaju, dolaze, bez da su pozvani. To je naš najveći problem. Sto puta smo do sada rekli da ne mogu doći oni koji nisu pozvani, koji nisu putem SMS ili Viber poruke dobili verifikaciju da će biti vakcinisani”, naveo je Vranić.

Kako je kazao, u Zetru dolaze osobe “koje nemaju verifikaciju”.

“I onda imate probem zbog toga što svi hoće da se vakcinišu. Mi nemamo niti smo ovlaštena služba koja ima neke svoje securityje ili policiju. Ja se danas zahvaljujem ministru Katici koji je izašao u susret. Sada imamo nekoliko patrola koje su zadužene za red. Građani dolaze nepozvani, to je najveći problem. Treći problem je softverski problem Zavoda zdravstvenog osiguranja koji nam je prvog dana vakcinacije napravio ogroman problem. Napravljen je ogroman propust od strane Zavoda zdravstvenog osiguranja. Nisam zadovoljan ni radom ovog softverskog sitema koji je u zavodu zdravstvenog osiguranja”, poručio je Vranić.

Kako je kazao, ostalo je još 800 vakcina Pfizer za revakcinaciju.

“Jučer smo obili rekord, naše ekipe su radile produženo, vakcinisali smo 3.303 naša građanina. Pozivam građane da imaju razumijevanja. Kratko je pamćenje naših građana, od onoga dobroga do onoga, uslovno rečeno, lošega. Dok valjate i trebate onda ste dobri. Neće biti niko vakcinisan ko nije pozvan. Uzaludno će dolaziti i stajati, neće niko biti vakcinisan ko ne spada u kategoriju koja je pozvana”, naveo je Vranić.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare