Vijesti

Vranić obišao JU Dom zdravlja KS, kažu da su spremni za četvrti val

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić razgovarao je danas s direktorom Javne ustanove Dom zdravlja KS Abelom Baltićem o pitanjima iz oblasti unapređenja primarne zdravstvene zaštite.

Također, razmatrana su i sva pitanja koja se tiču funkcionisanja tog nivoa zdravstvene zaštite tokom četvrtog vala pandemije izazvane koronavirusom, imajući u vidu da je u prethodnom talasu podnio najveći priliv pacijenata.

Vlada Kantona Sarajevo dala je saglasnost toj ustanovi da primi u radni odnos na neodređeno vrijeme pet doktora medicine, 15 medicinskih sestara i pet inžinjera radiološke dijagnostike, kao zamjenu za uposlenike koji su prethodnih godina otišli u starosnu penziju, jer nije angažovana adekvatna zamjena, a što će olakšati proces rada ove ustanove u uvjetima pogoršanja epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo.

U narednom periodu će biti planiran i prijem dodatnog medicinskog kadra.

Poseban akcent u razgovoru stavljen je na proces pružanja zdravstvene zaštite populaciji školske djece.

Razgovarano je i o mogućnosti povećavanja broja izostanaka koje roditelji mogu pravdati djeci u školi tokom trajanja ovog vala, bez dodatnog odlaska u zdravstveni sistem. Navedeno će ministar Vranić predložiti na narednoj sjednici Vlade KS.

Zaključeno je da je ta ustanova, kao i sve ostale zdravstvene ustanove u KS, spremna za četvrti val, s tim da je upućen i apel građanima Kantona Sarajevo da shvate ozbiljnost situacije i u skladu sa njom poštuju sve higijensko-epidemiološke mjere koje su na snazi.

Dom zdravlja KS u svim organizacionim jedinicima, osim u Domu zdravlja Centar, vrši kontinuiranu vakcinaciju građana Kantona Sarajevo, te zajedno sa Ministarstvom zdravstva KS poziva građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini, ali i sačuvali zdravstveni sistem u Kantonu Sarajevo, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare