Vijesti

Vranić: Odjednom smo svi otkrili toplu vodu. Zna se koji doktori uzimaju pare od pacijenata

Na današnjem nastavku sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, zastupnici su raspravljali o Informaciji Ministarstva zdravstva KS o smrti djevojčice Džene Gadžun iz Kaknja.

Naime, na kraju rasprave zastupnicima se obratio ministar zdravstva KS, Haris Vranić.

“Ova rasprava informacija se pretvorila u raspravu, u političke dijaloge. Drago mi je da se u neku ruku, otvorila ova tema o zdravstvenom sistemu u BiH. Drago mi je što je podnesena incijativa da se održi jedna tematska sjednica samo na temu zdravstvenog sistema u Kantonu Sarajevu. Politika već 25 godina sudjeluje u narušavanju zdravstvenog sistema. Javno zdravstvene ustanove u KS su politički plijenovi. Nakon 25 godina otkrijemo da nešto ne valja. Glas smo izgubili govoreći da ne valja sistem”, kazao je Vranić.

Između ostalog, on je kazao da je sistem duboko politički ukorijenjen u skoro sve sisteme.

“Svi mi zdravstveni radnici znamo koje kolege uzimaju pare od svojih pacijenata. Građani (pacijenti) znaju ko daje pare da bi se liječio. I onda gle čuda korpucija je u zdravstvu. Je li znate ko je ostavio dugove KCUS-u od 65 miliona. Znate li ko je isto tako Opću bolnicu doveo do nerada, ko je uništio domove zdravlja? Ko je zaposlio u Domove zdravlja pet prevodioca? Pet inžinjera hortikulture na KCUS-u. Odjednom smo svi otkrili toplu vodu da se nešto dešava u zdravstvenom sistemu. Naravno da se pacijenti usmjeravaju u privatni sektor.

Kao ministar moram navesti tačno koje ordinacije trebaju da se obiđu. Moram ciljanu inspekciju da vršim”, kazao je Vranić.

Na samom kraju dodao je kako ministar ne može nikog da smijeni.

“Ljekari rade težak posao i krvavo se školuju za svoj posao. U klupi sam proveo 30 godina. Svaki put kada sam ušao u solu u rukama je bio ljudski život. Greške se dešavaju. Hirurg koji ti kaže da nije pacijent umro greškom ili nikada nije ušao u salu ili laže. Odgovorno tvrdim, da su ova dvojica kolega, moralni i odgovorni ljudi”, kazao je Vranić.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare