Vijesti

Vranić za Raport o masovnoj vakcinaciji: Uskoro pravimo mobilne timove koji će vakcinisati ljude. Novinari uvršteni u prioritete

Od subote u Kantonu Sarajevo kreće masovna vakcinacija. Rečeno je to danas iz Ministarstva zdravstva KS, a za više detalja kontaktirali smo ministra Harisa Vranića.

On za Raport kaže da je trenutno na raspolaganju velika količina vakcina, te da se očekuje još veći priliv.

“Moram istaći da su i novinari uvršteni u poseban program prioritetne vakcinacije. Mi sad tražimo način da nam se dostavi spisak svih novinara u KS. Vjerovatno preko Udruženja novinara ili Vijeća za štampu. Evo ovim prilikom želi to da naglasim, dakle tražimo spiskove svih novinara kako bi se za njih osigurala vakcina”, rekao je Vranić odmah na početku.

Govoreći o prilivu vakcina kaže da se očekuje dolazak pola miliona doza iz Kine koje je kupila Vlada FBiH, donacija iz Hrvatske (Moderna) te donacija Vlade SAD – pola miliona doza Pfizera.

“Isplanirali smo sve i očekujemo da će ići bez problema. Možda bude malo gužve, ali molimo građane za strpljenje. Vidjeli smo u Beogradi i Zagrebu gužve… Također, dnevni kapacitet nam je 4.000 vakcina. Dakle nećemo moći fizički više od toga. Zato molim građane koji ne dođu na red u subotu, da dođu idući dan”, naveo je Vranić.

Kaže da bi do kraja idue sedmice za Kantona Sarajevo trebalo biti na raspolganju oko 160.000 vakcina.

“Mi ne očekujemo prevelik odziv, zato već planiramo mobilne timove koji će ići prema ljudima. Dakle da idemo do ljudi i vakcinišemo ih”, naveo je Vranić za Raport.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare