Vijesti

VSTV o pritiscima na pravosuđe: Zabrinjavaju prijetnje rukovodiocima pravosudnih institucija. Osuđujemo ovakva ponašanja

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) redovno prati sadržaje koji se objavljuju o pravosuđu u medijima, s tim u vezi primijećeno je da se sve češće objavljuju neprimjereni sadržaji bilo da je riječ o tekstovima ili ilustracijama, navodi se u saopćenju ove institucije.

“Posebno zabrinjava činjenica da se neprimjereni sadržaji objavljuju kada pravosudne institucije trebaju donijeti odluke u predmetima, odnosno u toku žalbenog postupka, što se može smatrati pritiskom na rad pravosuđa”, kažu oni.

Između ostalog, oni su u svom saopćenju naveli da je zabrinjavajuće da pojedini predstavnici zakonodavne vlasti upućuju prijetnje rukovodiocima pravosudnih institucija da će im uskratiti finansiranje institucije i tako onemogućiti rad ukoliko se ne udovolji njihovim zahtjevima vezanim za rad u pojedinim predmetima.

PROČITAJTE  Imali ste Covid? Ne farbajte se! Frizeri masovno prijavljuju novu posljedicu zaraze: "Doslovno su im otpadali slojevi kože s glave..."

“VSTV BiH osuđuje ovakva ponašanja i poziva na suzdržavanje od istih od strane svih aktera našeg društva”, zaključili su.Povezani postovi: