Vijesti

VSTVBiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija, među njima i nekoliko predsjednika sudova

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) danas je tokom redovne sjednice donijelo odluku o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.

Tako je Davor Kelava imenovan na poziciju predsjednika Kantonalnog suda u Novom Travniku, Emilija Zrnić na poziciju predsjednika Općinskog suda u Čapljini i Enes Selman na poziciju predsjednika Općinskog suda u Sanskom Mostu.

Istovremeno, Semira Mumić imenovana je na poziciju stručnog saradnika Općinskog suda u Sanskom Mostu, Pamela Nikić na poziciju stručnog saradnika Općinskog suda u Travniku, a Maja Cogo na poziciju stručnog saradnika Općinskog suda u Travniku.

Također, imenovani su Sandra Radoš-Čatak na poziciju predsjednika Okružnog privrednog suda u Istočnom Sarajevu, a Smajil Begović na poziciju predsjednika Okružnog privrednog suda u Trebinju.

Pri donošenju Odluke o imenovanju, VSTV BiH je uzeo u obzir kriterije poput: stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata; stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri; sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje; odnosa sa radnim kolegama, ponašanja van posla, profesionalne nepristranosti i ugleda te iskustva na rukovodećim poslovima.

Pri imenovanju, VSTV BiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih, te poštuje ravnomjernu zastupljenost spolova.

Novoimenovani nosioci pravosudnih funkcija će stupiti na dužnost 15.05.2023. godine, s tim da predsjednica Općinskog suda u Čapljini stupa na dužnost 21.06.2023. godine, saopćeno je iz VSTV-a BiH.