Region

Vučić danas sa ambasadorima Kvinte: Na sjeveru Kosova nastavak demonstracija

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas će održati sastanak sa ambasadorima zemalja Kvinte, najavio je sinoć tokom obraćanja javnosti iz Predsjedništva Srbije, a povodom demonstracija i nemira koji su se jučer i sinoć desili na sjeveru Kosovu, tačnije u Zvečanu.

Naime, Vučić je optužio kosovskog premijera Kurtija da je odgovoran za incidente i sukobe "u kojima su ozlijeđeni deseci osoba, među kojima 41 pripadnik mirovnih snaga na Kosovu (KFOR)".

Policija Kosova je saopštila u ponedeljak uveče, 29. maja, da je tokom incidenata u Zvečanu, na sjeveru Kosova, uhapšeno pet lica.

"Demonstranti nisu ispoštovali zvanična naređenja da odu, već su pružili otpor i počeli da bacaju razno oruđe, čuli su se molotovljevi kokteli, granate, eksplozivne naprave i pucnji. Usljed neobuzdanog nasilja do sada je povređeno više službenika KFOR-a, a do sada je uhapšeno pet osumnjičenih", navodi se u policijskom saopštenju.

Snage KFOR-a razbile su jučer popodne skup prosvjednika okupljenih ispred zgrade općine Zvečan, a korišteni su suzavac i šok-bombe, na što su prosvjednici uzvratili kamenjem, bocama i drugim predmetima.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani optužila je lokalne Srbe za izazivanje sukoba.

“Srpske ilegalne strukture pretvorene u kriminalne bande napale su kosovsku policiju, časnike KFOR-a i novinare. Ove neprihvatljive akte nasilja trebaju osuditi svi. Oni koji izvršavaju Vučićeve naloge da destabiliziraju sjever Kosova, moraju se suočiti sa pravdom”, poručila je Osmani na Twitteru.

U Leposaviću i Zubinom Potoku nije bilo tenzija, a građani su se razišli i najavili novo okupljanje za danas.

Podsjetimo, u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku lokalni Srbi prosvjeduju protiv novih albanskih gradonačelnika. U novembru prošle godine čelnici općina iz Srpske liste, glavne stranke Srba na Kosovu, podnijeli su ostavke zbog odluke kosovskih vlasti da provede proces preregistracije automobila s registarskim pločicama izdanim u Srbiji.

Nakon toga u aprilu su održani lokalni izbori, koje su bojkotirali Srbi, a na njima su izabrani gradonačelnici iz redova albanske zajednice.

Tenzije na sjeveru Kosova porasle su 26. maja kada su novoizabrani gradonačelnici u te tri općine, uz asistenciju kosovske policije, ušli u zgrade općina.