Region

Vučić dlaku mijenja, ali nikad ćud: Od sto za jednog do “petorica na jednoga”

Svima na Balkanu je jasna uloga koju je sadašnji predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odigrao u ratovima 90-ih godina. Koliko god se on trudio da to “gurne pod tepih” i da se to zaboravi, zauvijek će u kolektivnoj svijesti naroda ostati urezana slika mladog Vučića sa Šešeljom i četničkim vojvodama na brdima oko Sarajeva. A njegov govor u skupštini u kojem je izrekao ono famozno “stotinu za jednog” će ga proganjati cijeloga života.

Vučić se posljednjih godina pokušava nametnuti kao faktor stabilnosti na Balkanu, no jasno je da postoji prevelika razlika između riječi i djela da bi mu se moglo vjerovati.

Kako stvari stoje, Aleksandar Vučić ne može biti faktor stabilnosti niti u svojoj zemlji. Pokazao je to i jutrošnji skandal kada je unezvijereni Vučić urlao na opozicionare i pozivao ih na tuču. Ne baš predsjednički potez niti potez čovjeka koji se želi predstaviti vođom regije Zapadnog Balkana.

Portal nova.rs je napravio analizu ovog događaja i ponašanja Aleksandra Vučića koju prenosimo u cijelosti, bez izmjena.

Čovek koji neretko sa zadovoljstvom ističe biografski podatak da je u mladosti bio huligan, na jučerašnjoj konferenciji za medije, održanoj u Palati Srbija, poručio je vrhu Narodne stranke da je spreman da se potuče sa njima i da će, kao pravi fajter, izaći sam na kraj sa njih petoricom.

“Evo ja ih molim, kompletno rukovodstvo te stranke, pošto su mnogo snažni, nemojte druge, na mene jednog vas petorica se skupite. Ovaj crnogorski nacionalista, sledbenik Sekule Drljevića, Borivoje Borović, onaj iz Trstenika, pa onaj Gajić, Vuk Jeremić i Bora Novaković. Evo vas petorica mene ličnujte, nemojte nekog drugog, da vidim kako ćete vas petorica zajedno to da uradite. Nemojte druge, što da gonite ove nedužne, obične ljude. Vas petorica dođite”, kazao je Vučić.

Naviknut da mišiće i hrabrost pokazuje isključivo na konferencijama za medije, Vučić je i ovog puta očekivao da će njegovo samohvalisanje ostati kao još jedna u nizu priča o neustrašivom i snažnom predsedniku o kojem epove pišu režimska glasila. Ni u najluđim snovima nije slutio da će mu sutradan četvorica od petorice prozivanih pokucati na vrata kako bi ga upitali za junačko zdravlje.

Umesto hlebom i solju, domaćin iz Predsedništva dočekao ih je, kako tvrde predstavnici Narodne, s psovkama i pretnjama, poručujući šefu te partije, Vuku Jeremiću: “Udari me, ako smeš”.

“Sišao je predsednik i sav se tresao. Ljudima iz obezbeđenja je bilo neprijatno. Počeo je da viče i da se unosi nama u lice i da govori: ‘Hajde me tuci’. Oko njega u tom trenutku bilo je obezbeđenje. Ja sam ga pozvao da izađe napolje, ali on nije smeo. Psovao je, vređao i pretio nam. Meni se unosio lice i govorio mi da sam lopuža. Ja sam ga pitao da li sme da to kaže na RTS-u i da razgovaramo, on je eksplicitno rekao da ne sme”, rekao je Jeremić nakon bliskog susreta sa predsednikom Srbije.

Ponosni vlasnik rečenice “ubijte jednog Srbina, mi ćemo stotinu muslimana”, iako je u međuvremenu zaboravio svoju radikalsku prošlost, zadržao je određene navike i znanja stečena dok je pekao zanat u političkoj školi Vojislava Šešelja. Nikada se nije odrekao huškačke retorike, a agresivnost i mržnju, koju je ranije usmeravao na pripadnike nacionalnih manjina i ljude drugih vera i nacija, samo je usmerio na predstavnike opozicije koji ne vide “budućnost Srbije”. 

U obračunu sa njima, pokazao je da je usvojio sve lekcije svog političkog oca Šešelja, naročito onu koja podrazumeva da se politički protivnici najbolje savladavaju fizički, uz pomoć obezbeđenja i eventualno neke “kore od banane”.  

Na svu sreću, ovog puta do ozbilnijeg fizičkog obračuna nije došlo. Jeremić se nije “okliznuo na koru od banane” i sve je ostalo na verbalnom obračunu i odbijanju Vučića, kako je rekao Jeremić, da odu zajedno na RTS.

Vučić je i ranije pozivao opoziciju na tuču

Ovo nije prvi put da Vučić poziva njih petoricu da napadnu njega jednog. U junu prošle godine takođe je poručivao opozicionarima da dođu, ako smeju, da ga prebiju. Bez imalo zadrške, Vučić je govorio o svojoj hrabrosti, poručujući da će sam izaći na kraj sa njih petoricom, jer je snažniji i pametniji.

“Dođite sva petorica. Obradović, Jeremić, Đilas, Bakić. Recite gde da dođem. Vas petorica na mene jednog da prebijete, da dobijem te grdne batine. Hajde, uradite to već jednom, nemojte više da kukate i plačete”, rekao je Vučić.

Spremnost na fajt, bivši navijač, a danas predsednik države, pokazivao je i tokom, sad već čuvenog gostovanja na televiziji Prva. Tada je, pored poziva upućenom navodnom šefu kavačkog klana Radoju Zviceru da ga ubije i priči o ljudskim ćevapima, apelovao na svoje neistomišljenike da ponesu kuke i motike i da će on sam da se potuče sa njima i naravno – da će ih savladati.

“Dođi ti St. Protiću, Đilasu, Jermiću, Jovo Bakiću. Hajde dođite zajedno, uzmite i kuku i motiku, ja ću sam da izađem bez ičega. Hajd’ pa da vas vidim šta ćete da uradite, junaci jedni”, poručivao im je Vučić.

I dve godine ranije, tokom gostovanja kod svog dobrog druga, s kojim nikad nije poželeo da se potuče, Milomira Marića, Vučić je takođe govorio da se ne plaši nikoga i da je spreman sam da se potuče protiv više ljudi odjednom.

“Da nećeš ti Vuče Jeremiću ili ti Saša Jankoviću da me šutiraš. Evo skupite se svi i dođite. Mene da bijete koji radim po ceo dan, vi neradnici jedni koji nikad ništa ne radite samo čekate da opljačkate ovu zemlju. Ja Vas da se plašim? Pa vi niste normalni“, rekao je Vučić gostujući na televiziji Hepi.

Pojavljivanje na Hepiju, kao i na drugim televizijama sa nacionalnim frekvencijama, šef srpske države po pravilu koristi za raspravu sa svojim neistomišljenicima.

Međutim, usled snažne želje da se sa njima potuče, predsednik je odlučio da je najsigurnije držati fizičku distancu od opozicionara i da se, umesto sa njima u studiju, svađa sa njihovim tvitovima i snimcima. Zbog toga već devet godina ne možemo da vidimo Vučića u duelu sa pomenutim Đilasom, Jeremićem, Protićem…

Govoreći jednom o tome zašto beži od verbalnog klinča, Vučić je ponovo pričao o svojoj hrabrosti, koristeći svoj novi omiljeni termin – “petorica na jednoga”, koji je zamenio onaj iz devedesetih “sto za jednoga”.

„Evo sad prihvatam, dovedite ih petoricu i ja ću sam izaći na kraj sa njima petoricom. Bez ikakvih problema. Dovedite ih svu petoricu ja ću da ih pobedim svu petoricu i to kod vas u studiju. Za razliku od Tadića, ja sam išao u Skupštinu bezbroj puta i sa lakoćom pobeđivao. I sad vam kažem petoricu ih dovedite, pobediću ih petoricu. Samo mi dajte da imam isto vremena koliko ih imaju njih petorica. Da onaj ko vlada ima isto vremena kao opozicija. Njih petoricu dovedite. Sa potpuno različitim stavovima i pobediću ih svih petoricu zajedno. Kao i na izborima, Na izborima sam ih pobedio desetoricu, ne petoricu. Nadvikivali bismo se suviše sa desetoricom, a petoricu ću sa lakoćom da pobedim. Nemojte da brinete“, poručio je Vučić u septmebru 2017. gostujući na Radio televiziji Srbije.

Obećanje da će sam izaći na televizijski duel sa pet opozicionara, gle čuda nikada nije ispunio.  Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare