Politika

Vučić je ponovo uspio. Nametnuo se kao pomiritelj na Balkanu, Dodik ispao obična marioneta

Politička trakavica oko dolaska novog visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta i paničnog urlikanja i inadžijskog stava Milorada Dodika nastavlja se iz dana u dan.

Današnji sastanak Schmidta sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem samo je nastavak.

Već mjesec je Schmidt u BiH i za taj period sastao se sa skoro svim relevantnim političkim faktorima osim s Dodikom koji ga nepriznaje. Pored toga, Dodik je u potpunosti paralizirao institucije BiH svojom odlukom o bojkotu.

Kako bi raspetljao ovaj čvor, Schmidt je očigledno odlučio posjetiti komandno mjesto iz kojeg se Dodik kontrolira kao obična politička marioneta – u Beograd.

No, današnja se posjeta može posmatrati iz dva aspekta.

Prvi je da je Vučić samim sastankom priznao Schmidta kao visokog predstavnika i relevantnu osobu za razgovor o situaciji u BiH i regionu.

Time je faktički Dodika ostavio na političkom pustom ostvru sa kojeg sam urliče mantru o nepriznavanju nečega što je već davno aminovano od velikih država svijeta – SAD i Njemačke.

Iako Vučić negira da je tema sastanka bila blokada institucija BiH, ali je kazao da su ‘teške teme’ bile na stolu. Međutim, u saopćenjima se vidi da se razgovaralo o ‘funkcionalnosti države BiH’.

Druga aspekt današnjeg sastanka jeste da se Vučić ponovao nametnuo kao pomiritelj na uzburkanom Balkanu i čovjek ‘zdravorazumskih’ promišljanja.

Ukoliko je Schmidt od Vučića tražio da utječe na Dodika kako bi konačno priznao novog visokog predstavnika i prekinuo suludi bojkot, jasno se Vučić tako direktno miješa u unutrašnje stvari BiH i da itekako dobro kontrolira situaciju, što mu na kraju priznaje i međunarodna zajednica.

Pored toga, očigledno je da je Schmidt uvdio da se glavni lideri u BiH neće ili ne mogu dogovoriti i riješiti problem. Prije svega se to odnosi na Bakira Izetbegovića, Milorada Dodika, Željka Komšića.

Time je ogoljen i trenutni međunarodni utjecaj probosanskih snaga.

Osim što Schmidt odlazi u Beograd kako bi rješavao probleme Bosne i Hercegovine, jedna od najmoćnijih žena svijeta i kanzelarka Angela Merkel, odlučila je da joj posljednji domaćih u njenoj karijeri bude upravo Vučić.

Merkel iduće sedmice dolazi u Beograd i u Tiranu, a već je najavljen sastanak premijera država Zapadnog Balkana, gdje će biti i predsjedavajući Vijaća minitara BiH Zoran Tegeltija.

I dok Merkel pohodi Beograd kako bi ponovo pokušala utjecati na rješavanje problema u ovom dijelu Evrope, što uključuje i nas, BiH postaje – kako to Zlatko Lagumdžija slikovito prikazuje – dosadni rođak iz provincije koji uvijek ima neki problem.

Za to vrijeme bošnjačka i probosanska politika kuka i uglavno se bavi sitnim šićarstvom. I dok svjetski lideri pohode Beograd kako bi razgovarali o BiH, Sarajevo usput pohode autokrate koje uopće ne zanimaju naše blokade.

Najbolje je to pokazao dolazak predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana. On je u Sarajevo stigao na svadbu kćerke Bakira Izetbegovića i usput sjeo na sastanak u Predsjedništvo BiH. I kao ključni razlog Erdogan je naveo probleme u poslovanju Turkish Ziraat banke zbog blokade Komisije za vrijednosne papire FBiH.

I taj problem, koji Erdogan na usputnom sastanaku nametnuo, danas je riješen poslije dvije godine.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare