Region

Vučić kaže da nije prihvatio priznanje Kosova, Grenell demantirao da je to bilo na stolu

Iako je Richard Grenell, specijalni predstavnik predsjednika SAD Donalda Trumpa demantirao da je tokom razgovora delegacija Srbije i Kosova na stolu bilo međusobno priznanje država, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Vašingtonu da “nije mogao da prihvati dokument u kojem je stajala odredba o uzajamnom priznanju Srbije i Kosova”.

“Prvi dokument koji smo imali nosio je naslov „Ekonomska normalizacija“. Taj papir je bio užasno težak, imao je 16 tačaka. Imao je tu tačku o priznanju. Smatrali smo da to nije trebalo da stoji u dokumentu o ekonomskoj normalizaciji, da ne možemo da prihvatimo. Ljudi iz Trumpovog kabineta su to saslušali i mislim da u drugim dokumentima te odredbe više nema. I dalje se nadamo da je moguće da postignemo dogovor”, poručio je Vučić.

PROČITAJTE  The National Interest: Sergej Lavrov je dao Dodiku zeleno svjetlo za realizaciju paklenog plana

On je dodao da će se vidjeti da li će moći da postignu dogovor.

U Vašingtonu je u Bijeloj kući završena druga runda pregovora Beograda i Prištine. Razgovorima se prethodno pridružila i Ivanka Trump, kćerka američkog predsjednika, prisutna inače svim važnim diplomatskim susretima, za koje je njen otac Donald Trump posebno zainteresovanPovezani postovi: