Region

Vučić najavio da Srbija ulaže 100 miliona eura u vojnu industriju

Srbija planira dodatna ulaganja u vojnu industriju i modernizaciju proizvodnih kapaciteta, ali će bez obzira na povoljne uvjete na tržištu naoružanja i vojne opreme, 20 posto svega proizvedenog zadržati za sebe, objavljeno je u Beogradu.

To je najavio srpski predsjednik Aleksandar Vučić tijekom jednoipolsatnog obraćanja naciji u kojem je govorio o situaciji s Kosovom i međunarodnim pritiscima na Srbiju, sankcijama Evropske unije protiv Rusije, energetici, ekonomskoj situaciji, financijama, zaštiti ekonomije, ulaganju u vojnu industriju...

"Jasno je da će sukobi u svijetu trajati dugo i da sve što proizvedemo u sljedećih 20 godina možemo prodati u 100 zemalja svijeta", ocijenio je Vučić naglasivši kako je, kao vrhovni zapovjednik po Ustavu, "potpisao zapovijed da 20 posto svih proizvoda domaće vojne industrije mora ostati u Srbiji" za njenu vojsku i potrebe odbrane.

Govoreći o velikim ulaganjima Vučić je izjavio da je 7. oktobra posredstvom specijalizirane državne kompanije za prodaju naoružanja, vojne opreme i transfernih tehnologija Jugoimport - SDPR-a u dio vojne industrije uloženo 100 miliona eura. "Još stotine miliona eura ćemo ulagati, da nam u tvornicama ne budu strojevi iz šezdesetih i osamdesetih godina", rekao je Vučić.

Srbija inzistira na vojnoj neutralnosti i ne želi se priključiti NATO-u i istočnom vojnom savezu - Organizaciji dogovora o kolektivnoj sigurnosti (ODKB), ali je dio NATO-ovog programa Partnerstvo za mir, dok u ODKB-u ima status promatrača, a naoružanje i vojnu opremu nabavlja i s istoka i sa zapada.