Region

Vučić najavio: Srbija će uvesti i 24-satni policijski sat?

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić najavio je uvođenje strožijih mjera u suzbijanju epidemije koronavirusa, uključujući i 24-satni policijski sat, ocijenivši da je dosad Srbiji više pomogla Kina nego Evropska unija, ali da Beograd očekuje pomoć i iz Bruxellesa i iz Moskve.

“Imamo najstrožije mjere u Evropi, ali se nećemo ustezati da uvedemo dvadesetčetverosatni policijski sat na 14 dana, ako ne budu bolji rezultati. Ako se ne budemo držali mjera, očekujte narednih dana tu odluku”, rekao je Vučić u intervjuu za TV Prva i uputio saučešće obiteljima dosad 13 preminulih žrtava koronavirusa u Srbiji.

Za uvođenje potpune zabrane kretanja čeka se da kineski stručnjaci, koji su prošle sedmice doputovali u Beograd, kažu da brojevi o kretanju epidemije ukazuju na to da su takve mjere potrebne.

Ta će se mjera, rekao je Vučić, planirati sukladno s preporukama i bolničkim kapacitetima, za koje, kako je rekao, Srbija planira 20.000 kreveta.

Istaknuvši zabrinutost da bi moglo biti i 1.000 zaraženih dnevno, Vučić je rekao da tada “ni Sajam, ni druge sportske dvorane neće imati dovoljno kreveta da prime sve oboljele”.

Najavio je da će Srbija za oko sedam dana imati kapacitete za 3.000 testova na koronavirus dnevno te da će početkom aprila “završiti najbolju laboratoriju”, koji će “najvjerovatnije donirati Kina”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare