Region

Vučić: Nema bombi na našoj teritoriji, a svi će biti brutalno nemilosrdni prema nama. Podržavamo Dejtonski sporazum za BiH

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda istaknuo da se protiv Srbije “u dijelu međunarodne javnosti vodi hibridni rat i prljava kampanja”, ilustrirajući to ocjenama da je Srbija prijetnja regionalnoj stabilnosti i da će navodno napasti susjede.

“Srbija je bila i bit će faktor stabilnosti u cijeloj regiji”, poručio je Vučić u svom obraćanju na skupštini dodavši da “Srbija podržava Daytonski mirovni sporazum za Bosnu i Hercegovinu, unatoč neistinama koje su mogu čuti”.

Srbija je okarakterizirana kao potencijalni faktor destabilizacije u regiji samo zato da ne bi govorila istinu – da načelo nepovrjedivosti granica mora podjednako vrijediti za sve, rekao je srbijanski predsjednik.

“Nepravda učinjena bilo gdje prijetnja je pravdi i opomena svima”, rekao je Vučić te naglasio da Beograd ne odustaje od načela nepovredivosti granica.

Ocijenio je i da se ovogodišnja debata u New Yorku odvija “u uvjetima narušenog svjetskog mira u razmjerima koji nisu viđeni od Drugog svjetskog rata i osnivanja Ujedinjenih naroda”.

Srbija, istaknuo je, poštuje integritet Ukrajine, no politika sankcija uvedenih Ruskoj Federaciji, po njegovoj ocjeni, “nikome ne može donijeti dobre rezultate”.

Ustvrdio je i kako ni od jednog sagovornika nije čuo “racionalan odgovor na pitanje u čemu je razlika između suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine te suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije koji je ‘grubo narušen’ u slučaju Kosova”.

Poručio je i da će Beograd nastaviti razgovore s Prištinom pod okriljem Evropske unije “jer je bolje sto godina pregovarati nego jedan dan ratovati”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Adam Hot
Adam Hot
4 mjeseci

Izjalovili se planovi Vucica,Dodika i Putina,mislili su da ce Ukrajina brzo pasti,Zapad nece smjeti reagovati a ona hajmo srediti Crnu Goru i BiH.