Region

Vučić: “Nikome neće pasti na pamet da dirne Srbiju zbog njene snage. Mene zovu malim Putinom”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da neće dozvoliti da Srbija uđe u unaprijed izgubljene sukobe, objasnivši da to političko rukovodstvo ne smije dopustiti zbog žrtava i materijalne štete koja ne bi mogla da se nadoknadi decenijama.

Vučić je ocijenio da je Srbija apsolutno bezbjedna ukoliko dođe do sukoba u regionu, jer ima odličnu snagu odvraćanja.

Svjetsko žarište

"Nikom u regionu neće pasti na pamet da dirne Srbiju zbog njene snage, ako ni zbog čega drugog", rekao je Vučić za Televiziju "Prva", prenosi Srna.

Govoreći o situaciji u regionu i rizicima da se zapadni Balkan pretvori u novo svjetsko žarište, Vučić je ukazao da u regionu ima neodgovornih ljudi koji pokušavaju nešto da urade.

On je objasnio da to pokazuje i slučaj sa izborima na Kosovu, gdje prištinska vlastne dozvoljava Srbima da glasaju.

"Ja na Kosovu i Metohiji dobijam više od 90 odsto glasova. U Prištini su računali da ja neću da odustanem od 50.000 glasova i da će da me nateraju da uđem u to, a onda da vidimo koga ćemo da proterujemo na Kosovu i Metohiji. Ja sam zato molio ljude dole da sačuvamo mir, jer je jedan život vredniji od 50.000 glasova", istakao je Vučić.

Komentarišući konflikt u Ukrajini i posljednje izjave američkog predsjednika Josepha Bajdena, Vučić je rekao da ga od Bidenovih ocjena o ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu više brine izjava da "treba da se pripremimo na dugu borbu".

Ponovo izbio sukob

"To je ono čega se plašimo, jer više nije pitanje samo jednog dijela vojničkog sukoba u Ukrajini. Jučer je u Nagorno Karabahu ponovo izbio sukob i sada su tu upleteni ne samo Azerbejdžan i Jermenija, već i Rusija.

Sad čekajte još jednu tačku bilo gdje u svijetu i onda to više ne može da se zove regionalni ili kontinentalni sukob", objasnio je Vučić.

On je ukazao da je dodatni problem to što vodeće sile ne vode dijalog, već dijalog uvreda.

"Kada, uz to, imate rat koji se nastavlja, onda je pitanje okidača i jedne kapisle bilo gdje da se to proširi na sve drugo u svijetu. I ako pažljivo čitate šta govore i jedni i drugi, nismo daleko od toga", rekao je Vučić.

Govoreći o pritiscima da Srbija uvede sankcije Rusiji, on je poručio da Srbija nije ničija sluškinja i da će nastaviti da vodi samostalnu i nezavisnu politiku u skladu sa međunarodnim pravom.

Na to, kako tvrdi, neće utjecati ni aktivnosti Kurtija, crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića i drugih u regionu, koji koriste priliku i "ne prestaju da ogovaraju Srbiju".

"Oni to stalno rade, a mene zovu malim Putinom ne bi li cijeli Zapad natovarili na leđa Srbiji da je zaustave u ekonomskom napretku", rekao je Vučić.

Ukazujući da u ekonomiji ništa ne može precizno da se planira zbog enormnog poskupljenja energenata, on je poručio da će vlast učiniti sve da Srbija bude dobro snabdjevena i da očuva ekonomsku i finansijsku stabilnost.