Region

Vučić o svom govoru u UN: Pokazali smo da nismo šaka zobi

Razgovarali smo koliko je važno povećati broj investicija SAD u Srbiji, poručio je večeras iz New Yorka predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon sastanka sa Jakeom Sullivanom, savjetnikom za nacionalnu sigurnost Joa Bidena. Vučić učestvuje u radu 77. Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

“Ovo je vjerovatno bio do sada jedan od najznačajnijih sastanaka, neki kažu da je on najvažniji čovjek SAD. Dugo je trajao sastanak, pričali smo i o ekonomiji, političkim pitanjima, stremljenjima Srbije u regionu, Kosovu. Po pojedinim pitanjima se nije lako usaglasiti. Razgovor je bio otvoren i iskren, a kada je takav razgovor uvijek mora donijeti neku dobrobit” – rekao je on.

Vučić kaže da je Sullivan budućnost američke politike, i na takvom je mjestu da on odlučuje o ključnim pitanjima u svijetu.

“Sva pitanja smo pretresli. Ja sam govorio koji su stavovi Srbije, i dogovorili smo se da zajednički pojačamo ekonomsku aktivnost između Srbije i SAD. Obojica smo zadovoljni što Rivian dolazi u Srbiju. Kada jedan Jake Sullivan zna da Rivian dolazi u Srbiju, to nešto znači – kazao je Vučić.

Sastanci sa zvaničnicima

On dodaje da je Sulliven znao mnogo više od onoga što je on izgovorio pred UN, i ističe da je to čovjek velike inteligencije, i izuzetno informisan.

“A ja to rijetko kažem. Sa predsjednikom Irana Ebrahimom Raisijem sam razgovarao o poštovanju teritorijalnog integriteta. Sastanak je trajao nekih 20 minuta. Imaćemo sastanak i sa Gvinejom Bisau i Nigerom, predsjednikom Kongoa možda. Večeras imamo i Svjetski ekonomski forum, vjerujem da će tamo biti i Dmitro Kuleba, saudijski i mnogi drugi lideri” – kaže Vučić.

Saradnja sa Kinom

Vučić je rekao da je Sullivena izvjestio i o stavu Srbije prema saradnji sa Kinom, i njihovim investicijama u Željezaru.

“Govorim ono što uvijek govorim. I za govornicom UN nisam krio ništa. Imali smo dobar i srdačan razgovor ja i gospodin Wang Ji, imaćemo uvijek. Mislim da je to važno da čuvamo našu poziciju i dobre odnose sa NR Kinom” – kaže on.

Vučić je istakao da ne znači mnogo to što je više ljudi vidjelo njegov govor od govora predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

“On je u središtu pažnje sada. Ne mislim da je on lično zbog toga sretan. Moj govor je izazvao pažnju zato što je drugačiji, zato što se neko mali drznuo da kaže istinu. Meni su sinoć prišli šefovi misija nekih od najvažnijih zemalja da mi čestitaju. Izašli su iz sale da me sačekaju, čestitaju, i kažu da ovo nisu čuli u posljednjih 10 godina – rekao je on.

Govor u UN

Govoreći o svom obraćanju juče u Ujedinjenim nacijama, Vučić je rekao da je to izazvalo pažnju jer je bilo drugačije.

“I jer se neko ko predstavlja malu zemlju drznuo da kaže istinu. Prišli su mi šefovi misija nekih od najvažnijih zemalja sveta da mi čestitaju, da kažu da to nisu čuli u posljednjih 10 godina. Ja sam samo govorio ono što mislim, ali moram da se rukovodim time jesmo li time napravili nešto dobro za našu zemlju. Mislim da jesmo jer smo branili našu poziciju, podigli smo svoju cijenu i pokazali da smo u stanju da se borimo za svoje stavove” – naveo je Vučić.

Prema njegovim riječima, Srbija je pokazala da nije šaka zobi koju mogu da pozobaju iako je mala.

“Podsjetili smo na određeno licemerje iz prošlosti i neka pitanja kada je očuvanje teritoritorijalnog integriteta iz prošlosti. Neće se bojati nas, ali je dobro da ih neko podsjeti da se nisu zalagali ni za Povelju UN, ni za Rezoluciju 1244. Upravo zato će oni gledati da se što brže rješava kosovski čvor. Ali, imamo li izbora? Neće biti lako. Nisam mogao da govorim o klimatskim promjenama, pored Kosova i energetske krize” – prokomentarisao je Vučić svoj jučerašnji govor u UN.

On je naveo da ga čeka još mnogo sastanaka i mnogo posla, a da se potom vraća za Beograd.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare