Region

Vučić: Od sutra zatvaramo granice, prolazit će samo transportni kamioni

„U ovom trenutku Srbija ima 103 osobe sa potvrđenom zarazom koronavirusa. Prešli smo tu brojku od 100. Od toga je 55 lica u bolnici, šest lica je u teškom stanju i nalaze se na respiratorima. Očekujemo u danima koji dolaze, a to vidimo i po reakcijama ljekara, dalje ubrzano povećavanje broja zaraženih. Nama je Infektivna klinika u Beogradu gotovo puna, prelazimo na bolnicu ‘Dr Dragiša Mišović'“, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju građanima.

On je najavio još ozbiljnije mjere u zemlji.

„Uvest ćemo još teže mjere, od sutra u 8 ujutro zatvaraju se svi granični prijelazi za drumski, željeznički i riječni saobraćaj. Sem transportnih kamiona više niko ne može ući na teritoriju Srbije“, rekao je Vučić.

PROČITAJTE  Ohrabrujuće vijesti: Nakon duže vremena nije bilo smrtnih slučajeva u Sarajevu. 106 novozaraženih

Dodao da je 81.180 državljana Srbije, uglavnom iz Njemačke, Austrije, Italije i Francuske, proteklih sedmica došlo u zemlju.

Vučić je rekao da Srbija mora uvesti još oštrije mjere kako bi se izborili sa koronavirusom zbog kojeg je prije nekoliko dana uvedeno vanredno stanje, a od sinoć i policijski sat.

„Ukoliko bismo se svi uspjeli izolirati na 14, ili najbolje 21 dan, taj virus ne bi mogao uraditi ništa. Nanio bi štetu samo onima kojima su već zaraženi, a o kojima ćemo brinuti“, rekao je Vučić, a potom je dodao:

“Od sutra potpuno ukidanje međugradskog, voznog i autobuskog saobraćaja. Ostaje mogućnost samo za automobilski saobraćaj. Posljednji polasci međugradskih autobusa mogu da krenu do 12 sati sutra”.

PROČITAJTE  Covid brojke u posljednja 24 sata: U BiH 223 osobe pozitivne na koronavirus. 16 smrtnih slučajeva

Najavio je da će u narednim danima biti donesene odluke o ograničenom kretanju.

„Ono što nazivate policijskim satom, neće biti samo od 20 do 5 ujutro već ćemo to vrijeme produžiti. O tome ćemo vas u narednim danima obavijestiti“, rekao je predsjednik Srbije.

On je dodao da je priča o nestašici goriva izmišljena.

„Neko je danas izmislio priču o nestašici goriva i ti će ljudi ići u zatvor. Mi nikakvih problema nemamo, nafte i benzina imamo koliko hoćete, i nikakvih problema oko toga nećemo imati“, rekao je Vučić.Povezani postovi: