Region

Vučić odgovorio kritičarima i Rusiji: 500 puta sam sve pročitao, prostakluk govori o Zakharovoj

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predmet je ismijavanja već danima na društvenim mrežama nakon sastanka u Bijelog kući.

Fotografije kako sjedi ispred Donalda Trumpa kao učenik ispred učitelja koji ga ruži do videa iz kojeg se vidi da iznenađenje Vučića dijelom ugovora o otvaranju ambasade Srbije u Jerusalemu.

Vučić je danas komentirao sve prozivke pa i one diplomate Carla Biltda i glasnogovornice ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marije Zakharove.

“Kad dobijete poziv u Vašington zar mislite da može Srbija to da odbije. Mi smo skupili hrabrost da odbijemo nekoliko tačaka, da dobijemo dobar sporazum, pokažemo elastičnost”, rekao je Vučić.

“Ko smo mi da ulazimo u odnose velikih sila. Mi gledamo da iskoristimo najbolje za našu zemlju. Odnosi velikih sila se lome preko nas. Mali je broj prijatelja, svi imaju interese, svi bi da se Srbija bije u ime nekoga. Međutim, mi hoćemo da nas poštuju u Briselu, Vašingtonu, Moskvi, Pekingu”.

Kako je doda “kad nemamo nikakve odnose sa Amerikom kažu to nije dobro. A sada kada napravimo dobre odnose, to mnogima smeta. Ne samo Moskvi, nego i drugima. Imamo svoje interese, svoj narod”.

“Ponosan sam na to što smo pokazali koliko smo suvereni, nezavisni. Svima smeta kada sarađujemo sa drugima, misle da bi njih trebalo samo da koriste. Srbi hoće da se bore za sebe. Mnogima je krivo zbog sporazuma. Kažu nisam ni pročitao sporazum. Cijeli dan i noć sam 500 puta provjeravao svaku riječ, onoliko koliko sam znao o oba sporazuma niko u sali nije znao. Na kraju se dogodilo da su zamijenili fascikle, kada smo potpisali”, rekao je Vučić.

On se osvrnuo na kritičare.

“Polazeći od Carla Bilta do Boška Obradovića, nikad ništa pametno nisu uradili. A mi nikada nismo imali takvo poštovanje u SAD od Richarda Nixona i boravka u Beogradu”.

Nije izostao ni komentar na kritike Marije Zakharove, portparola ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

“Marija Zakharova najviše govori o sebi. Primitivizam i prostakluk govore o njoj, kao i onima koji su je tu postavili”, dodao je Vučić.

On je dodao da je odbio da potpiše da će Srbija kupovati LNG, kao i da neki ne cijene što je Srbija jedina vojno neutralna u regionu i ne planira da pristupa NATO, da jedina radi direktno sa Rusijom oko gasnog snabdevanja, da jedina kupuje direktno oružje od njih.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare