Vijesti

Vučić otvoreno o Dodiku, Izetbegoviću, Bošnjacima, Dejtonu…

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ne razumije šta stranci rade sa sankcijama protiv člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika ili protiv bilo koga, dodajući da ih je pitao zašto to čine, ali da nije dobio adekvatne argumente.

Govoreći o krizi u BiH, Vučić je ocijenio da je problem u tome što se stranci pozivaju na Dejtonski sporazum kada im to odgovara, dok im u suprotnom ne valja, pa se pozivaju na duh Dejtona dok narušavaju njegove temelje kao u slučaju uzimanja zemljišta i šuma Republici Srpskoj, prenosi RTRS.

“Moje pitanje je bilo zašto su dozvolili da se narušavaju pravila Dejtona, a sada ustaju da brane Dejton”, rekao je Vučić.

On je ukazao da u Dejtonu ne postoji nijedno slovo koje govori o tome da zemljište i šume ne pripadaju Republici Srpskoj.

“Kad ih (strance) pitam što to ne vratite, pa će i kod ljudi u Republici Srpskoj naići na mnogo više razumijevanja, oni odgovaraju “za to mora da prođe pet-šest mjeseci”. Znači, mora da prođe toliko, a uzeli su sve u roku od jednog dana – rekao je Vučić.

Ocjenjujući da će najveći problem u BiH uoči izbora biti bošnjačko-hrvatski odnosi, Vučić je poručio da je spreman da razgovara sa svima, uključujući i lidera SDA Bakira Izetbegovića, sa kojim se, kako je naveo, može susresti i u “kafani na Sedreniku” kako bi rješavali probleme.

Na optužbe bošnjačke političke elite da je njegovo zalaganje za gradnju auto-puta do Sarajeva “srpski ekspanzionizam”, Vučić je odgovorio da bi on Bošnjacima, da dođu da izgrade auto-put u Srbiji, lično spjevao pjesmicu u tu čast, a ne bi ih napadao za bilo kakvu ekspanziju.

Vučić je istakao da je saradnja Srbije i Republike Srpske odlična, o čemu svjedoči i obilježavanje svih važnih istorijskih datuma i događaja, a posebno stradanja srpskog naroda u Jasenovcu, Prebilovcima, Grdelici i mnogim drugim mjestima.

“To je isti narod čak i da ga podijelite na ne znam koliko dijelova. Nije Srbija više ona zemlja u kojoj prolaze priče da su vam Srbi iz Republike Srpske krivi za nešto. Srbija ima svoje nacionalne interese i neće dozvoliti brutalne izlive mržnje prema Srpskoj”, poručio je Vučić.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare