Region

Vučić položio predsjedničku zakletvu: Srbija nije nikog okupirala, a bombardovana je. Mi nikog ne napadamo

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić položio je danas zakletvu u Skupštini Srbije, čime je i formalno počeo njegov drugi predsjednički mandat. Zakletvu je položio pred poslanicima odlazećeg saziva parlamenta, budući da novi još nije konstituisan.

Kako prenose mediji, pred dolazak Vučića, ispred zgarde skupštine već se okupio izvjestan broj građana ali i mladići koji izgledaju kao neformalno predsjedničko obezbjeđenje poput onog koje je 2017. “privodilo” novinare.

U svom obraćanju Vučić je rekao i kako će Srbija čuvati svoju vojnu neutralnost i da ‘danas nije lak plijen kao što je to bila 1999. godine’.

“Svuda oko nas su zemlje u kojima se nalazi NATO. Ne postoji nijedna zemlja koja nije u NATO, Srbija je kao malo ostrvo. Neki to navode kao problem. Šta je problem što vjerujete svom narodu, junačkom genu svojih građana da smo u stanju da čuvamo svoju zemlju i da želimo da imamo pravo da čuvamo svoje granice, da čuvamo svoju zemlju, da imamo svoje vojnike i da štitimo svoje nebo. Srbija danas više nikome ne bi bila lak plijen, kao što smo nažalost, bili lak plijen 1999. godine. Naša zemlja 1999. godine napadnuta bez odluke Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, a da naša zemlja prije toga nije okupirala niti jednu drugu. To je nešto na šta sam ponosan, nikoga ne napadamo. Srbija je snažnija, zahvaljujući narodu koji zna da je put neutralnosti put za budućnost”, rekao je Vučić.

Foto: AA
Foto: AA
Foto: AA

Nakon što je predsjednik Aleksandar Vučić položio zakletvu, skupštinskom salom su se prolomili aplauz i ovacije, a onda je uslijedila himna.  

Foto: AA
Foto: AA
Foto: AA

Vučić je istakao da se raduje skorom formiranju novog parlamenta i da očekuje da će se to dogoditi do kraja jula.

“Ne želim da odgovaram na besmislene tvrdnje da sam birao pred kojim ću parlamentom da polažem zakletvu. Šta god učinio, nikada neće biti dovoljno dobro ili dovoljno loše. Formiranje nove Vlade je od presudnog značaja. Očekujem da nova Vlada bude formirana do jula meseca. Uveren sam da će prihvatiti neke od mojih savjeta i molbi”, rekao je Vučić. 

Foto: AA
Foto: AA
Foto: AA
Foto: AA
Foto: AA
Foto: AA
Foto: AA

U svom govoru osvrnuo se i na odnose u regionu.

“Morat ćemo pažnje da posvetimo u odnosima sa Zagrebom, Hrvatskom, da jasno kažemo da ni na šta iz prošlosti ne gledamo na isti način. Da pokušamo da pronađemo iste dvoglede za budućnost. Vrata Beograda i kapije bit će uvijek otvorena za dobar razgovor sa Zagrebom. Isto očekujem i sa političkim Sarajevom. Moraju da znaju da ćemo uvijek poštovati međunarodno pravo, Ustav BiH, Dejtonski sporazum, ali i štititi interese i uvijek ćemo tražiti da nema mijenjanja Dejtonskog sporazuma bez saglasnosti sva tri naroda, da ćemo biti uz RS i razvijati dalje odnose”, kazao je Vučić.

Posebno se zahvalio Miloradu Dodiku I Željko Cvijanović.

Nakon što je Aleksandar Vučić položio zakletvu, skupštinskom salom su se prolomili aplauz i ovacije, a onda je uslijedila himna.  Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare