Region

Vučić pozvao Srbe u Hrvatskoj da sutra izvjese srpske zastave, dobio odgovor – ne možemo

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je sve Srbe da sutra izvjese srpske zastave povodom novog praznika, Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Zvanični geslo ovog novog praznika je “Srpstvo je vaskrslo”, a sam praznik je koncipiran kao zajednički praznik Srbije i entiteta u BiH, Republike Srpske. No, Vučić je uputio poziv i svim Srbima u Crnoj gori, Makedoniji, Kosovu te Hrvatskoj da proslave novi praznik. Odlukom Vlada Srbije i RS za datum novogpraznika je određen 15. septembar, dan kada je prije 103 godine u Prvom svjetskom ratu probijen Solunski front.

No, iz Hrvatske je dobio negativan odgovor. Naime, Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća iz Hrvatske, nije se složio sa Vučićem, te je predsjednika Srbije podsjetio da Srbi u Hrvatskoj prije svega moraju poštovati zakon države u kojoj žive.

“Svako manifestiranje povezanosti s matičnom zemljom i važnim datumima te manjine treba biti u skladu sa zakonima zemlje u kojoj se živi. Važno je da se otklone sve zablude. Hrvatska ima pravila o korištenju zastava drugih zemalja. To isto tako vrijedi i za Srbiju. Od velike važnosti je da svi razumijemo da je neophodno da Srbi u Hrvatskoj poštuju zakone, kao i Hrvati u Srbiji”, rekao je Pupovac.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare