Vijesti

Vučić pred Vijećem sigurnosti UN-a: Srbija je Tribunalu izručila sve osobe koje su bile optužene

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, govorio je u utorak pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija. On je na početku izlaganja odbacio optužbe predsjednika Mehanizma sudije Carmela Agiusa koji je kazao kako Beograd ne želi da sarađuje sa ovim nasljednikom krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Aleksandar Vučić je ocijenio kako je Srbija “prirodno zainteresovana” za presude Haškog tribunala.

“Mi smo spremni da preuzmem odgovornost prema obavezama. Mi možemo provesti odluke Suda u vezi sa izvršenjem presuda”, naveo je on.

Vučić je podsjetio kako je Agius optužio Srbiju za nepoštivanje obaveze prema Mehanizmu.

“Njegova argumentacija je bila da Srbija ima obavezu da izručuje svoje državljanen bez obzira na prirodu optužbe. Tu se radi o kršenju međunarodnog humanitarnog prava”, zaključio je Aleksandar Vučić te dodao da je Srbija tribunalu izručila sve osobe koje su bile optužene.

Upitao je zašto Mehanizam ne sudi za ratne zločine nad Srbima.

“Šta je sa krivičnim djelima protiv srpskih civila u BiH? To nije bilo interesantno Krivičnom sudu? Mi sudim za sve zločine bez obzira gdje su počinjeni. Mi osuđujemo zločine koji su počinjeni u Srebrenici. Bez obzira, pozdravljamo rad Mehenizma”, kazao je Vučić. Te je dodao na kraju:

“Ipak, suđenja se najčešće vode protiv Srba. Mi smo optužili Nasera Orića, Gotovinu i Haradinaja. Svi su oslobođeni. Naser Orić je prvostepenom presudom osuđen, a onda je konačnom presudom oslobođen. Ispada da niko nije činio zločine nad Srbima. Srbija je mala zemlja, ali sa hrabrim ljudima. Želimo živjeti u miru. I želimo imati dobre odnose sa našim susjedima”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare