Region

Vučić: S Erdoganom dogovoren trilateralni sastanak u Sarajevu

„Turska je jedna od sedam ili osam najvećih svjetskih sila. Kada razgovarate sa predsjednikom Turske, koga smatram prijateljem Srbije, onda uvijek gledate na koji način da pozicionirate Srbiju. Erdogan je pokazao veliko poštovanje prema našoj zemlji“, rekao je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije za beogradsku Televiziju Pink, nakon sastanka u Istanbulu.

Jedna od tema sastanka bili su infrastrukturni projekti, a Vučić je istaknuo da su „došli i predstavnici kompanija koje rade na autoputu Kuzmin – Sremska Rača i koje rade projektnu dokumentaciju za autoput ‘Karađorđe’”.

Dodao je da su razgovarali i o autoputu Novi Pazar – Tutin, koji bi trebalo da bude gotov za oko godinu dana. „To je veoma važan put, tu smo mnogo ljudi izgubili u saobraćajnim nesrećama“, rekao je Vučić.

U Vojvodini će, rekao je Vučić, biti napravljena industrijska zona, koja će biti sjedište „mnogih turskih kompanija“ te bi „Srbija postala njihova domicilna zemlja“.

„Verujem da ćemo imati ozbiljniju saradnju i u drugim sferama društvenog života, od poljoprivrede do odbrambene industrije“, naveo je Vučić.

Rekao je da je s Erdoganom razgovarao i o odnosima na Balkanu, „kako da se očuvaju mir i stabilnost“.

„Razgovarali smo i o našoj saradnji u međunarodnim organizacijama. Tražio sam razumjevanje za srpsku poziciju. Znate da ne mislimo o svim pitanjima isto“, dodao je Vučić aludirajući na kontroverzni dogovor o preseljenju Ambasade Srbije iz Tel Aviva u Jerusalem, što je za Tursku, ali i za sve druge evropske države, potpuno neprihvatljivo.

Vučić je najavio nove bilateralne sastanke u Beogradu, kao i trilateralni sastanak s Turskom i Bosnom i Hercegovinom u Sarajevu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare