Region

Vučić se rukovao sa Zelenskim, najavio sastanak ‘u četiri oka’

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić objavio je na Instagramu da se danas u Atini rukovao sa kolegom iz Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

Također, najavio je i to da će u utorak s njim razgovarati "u četiri oka".

Inače, Vučić u Atini boravi na poziv grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa koji će 21. augusta uveče ugostiti čelnike zemalja Zapadnog Balkana i država članica Evropske unije na neformalnoj raspravi o proširenju EU i evropskoj budućnosti regije.

"Sutra ujutru ću na zahtjev ukrajinskog predsjednika imati sa njim sastanak u četiri oka. Vjerujem da ćemo da imamo otvoren i dobar razgovar. Razgovaraću sa njim o svemu što se u posljednje vrijeme događalo oko Kosova i svih drugih pitanja", rekao je Vučić novinarima u Atini.

Vučić kaže da "nema sumnje" da će Rusija i njena invazija na Ukrajinu biti glavna tema neformalne večere lidera Zapadnog Balkana sa predstavnicima EU kojoj će, kako je naveo, prisustvovati i Zelenski.

Vučić je potvrdio da je Srbija jedina zemlja učesnica koja nije uvela sankcije Rusiji i dodao da to neće ni činiti.

"Mi poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine, nadamo se da će i Ukrajina da poštuje integritet Srbije. Ali, kada je reč o sankcijama (Rusiji), ja u tome neću da učestvujem dok ne budem video da je naša zemlja u užasno teškoj situaciji. Onda ću narodu da kažem da smo suočeni sa tim i tim", rekao je Vučić.

Susret u Atini se simbolično održava na 20. godišnjicu Solunske deklaracije EU i Zapadnog Balkana kada su te zemlje prvi put usuglasile da je budućnost Balkana u EU.

U Atini su i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Evropskog saveta Charles Michel.

Vučić je kazao i kako je po dolasku u Atinu razgovarao sa Von der Leyen.

"Razgovori su bili dobri, mada ne uvijek laki. Govorili smo i o dijalogu Beograda i Prištine i očekujem u kratkom vremenskom periodu evropskog posrednika u dijalgu Miroslava Lajčaka u Beogradu. Odnos prema Rusiji je bio takođe na stolu", rekao je Vučić, ne navodeći više detalja.

Večeri u Atini će prisustvovati premijeri Hrvatske, Bugarske i Rumunije Andrej Plenković, Nikolai Denkov i Ion-Marcel Ciolacu, crnogorski predsjednik Jakov Milatović, premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, premijer Kosova Albin Kurti, predsedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto i predsjednica Moldavije Maia Sandu.