Vijesti

Vučić: Srbija želi dobre odnose sa BiH, prijateljske i bratske odnose sa Bošnjacima

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas poslijepodne je stigao u Istanbul u zvaničnu posjetu Turskoj.

U razgovoru za Pink Vučić se dotakao brojnih tema, počevši od posjete Angele Merkel pa do političara iz regiona Zorana Milanovića, Bakira Izetbegovića te Mile Đukanovića.

“Posjeta Merkelove je važna za nas. Njemačka je najveća evropska sila, naš je najveći spoljnotrgovinski partner, najveći investitor, jedna od najmoćnijih zemalja u svetu, a kancelarka najmoćnija političarka na međunarodnoj sceni, čiji se ocjene i stavovi čitaju”; kazao je on.

“To je u spoljnopolitičkom smislu neka od najvažnijih stvari u karijeri kada imate dobar odnos od početka do kraja mandata sa takvom liderkom. Naravno da uvijek ima i po malo zavisti, po malo potrebe da se Srbija ocrni”, dodao je on.

Vučić je rekao kako Srbija dobro radi, napreduje ima rezultate, te da ne mora da se osvrće na bilo koga drugog.

“Ne moram da pozivam nekog i da onda jedina tema budu Zoran Milanović, Bakir Izetbegović, Milo Đukanović. Kada nemate svojih rezultata morate da napadate. Tu ulogu bih prepustio njima. Mi ćemo se truditi da razvijamo svoju zemlju i da imamo dobre odnose sa svima”, poručio je on.

Predsjednik Srbije je kazao kako on odlično razumije poruke koje su upućene iz Zagreba i da one samo potvrđuju da Srbija nešto odlično radi, kada u regionu moraju toliko pažnje da joj posvete.

PROČITAJTE  Šarović razotkrio predsjednika Srbije? "Vučić je ukrao vino od milion dinara"

“Da sam nepismen i da ne razumijem jezik, razumio bih te poruke, svako bi razumio. Ali, sadržajem nisam fasciniran. To govori – mi nemamo pametnija posla, očigledno da Srbija nešto mnogo dobro radi, kada moramo toliko pažnje da joj posvećujemo”, rekao je Vučić, komentarišući poruke sa zajedničke pres konferencije predsjednika Hrvatske i Crne Gore juče u Zagrebu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić apelovao je da tužilaštvo i pravosudni organi u Srbiji stupe u kontakt sa pravosuđem u BiH i da se “zaustave priče o tajnim optužnicama i svemu drugome”.

“Da ljudi mogu da znaju protiv koga neka zemlja nešto ima. Da se dogovorimo koje slučajeve može da preuzme domicilna zemlja. Da ne radimo sve ovo jedni drugima. Ja sam potpuno spreman za to”, izjavio je Vučić večeras za TV “Pink”, komentrajući hapšenje Edina Vranja u Srbiji.

“Suština je u tome da mi ne želimo da mijenjamo granice. Mi samo hoćemo da imamo svoju Srbiju, dobru saradnju i sa Republikom Srpskom kao dijelom BiH, kao i sa BiH” rekao je Vučić.

On je rekao da je njegova poruka da Srbija želi dobre odnose sa BiH, prijateljske i bratske odnose sa Bošnjacima, ali da joj Bošnjaci u BiH ne zamjeraju što voli Republiku Srpsku, kao što se njima ne zamjera što vole Novi Pazar, Tutin i Sjenicu.

PROČITAJTE  Dodik: Nisam kao Alija da žrtvujem mir za BiH, na sutrašnjoj sjednici Predsjedništva glasat ću protiv svih odluka

Vučić je rekao kako budućnost regiona vidi drugačije od Đukanovića.

“On budućnost svoje zemlje vidi u asimilaciji i nestanku srpskog stanovništva, ja u poštovanju prava svih da budu svoji na svome. Oni bi želio svoju zemlju da gradi, tako da ne bude Srba, ili da bar u početku nemaju politička prava. Onda da im uzmu crkvu, pa zatim pravo da se nazivaju Srbi”, rekao je Vučić.

Kako kaže ,u Crnoj Gori su smislili trik za popis, tako što bi napravili poseban odjeljak – nacionalnost, da bi, kaže, svi rekli da su Crnogorci, dok bi poseban dio bila – etnička grupa.

“Ne znam kako su pravili distinkciju, zna se ko su pripadnici nacionalnih manjina, a ko etnička grupa. U Crnoj Gori bi da svedu Srbe na etničku grupu ”, ukazao je Vučić.,

Vučić je poručio da nema ništa lično ni protiv koga u regionu, ali da ima protiv politike čiji je osnov nestanak Srba, uz tobože priču da se suočavaju sa problemima sa Srbijom, kao hegemonom.Povezani postovi: