Region

Vučić u na sastanku sa Putinom o situaciji o regiji, Kosovu i isporuci plina

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u srijedu otputovao u Rusiju, a uoči susreta s Vladimirom Putinom novinarima je rekao kako će ruskog šefa države obavijestiti o dosadašnjim razgovorima u pogledu Kosova te o regionalnoj situaciji na Zapadnom Balkanu.

-Pretpostavljam da ćemo razgovarati o situaciji u regiji, o našem viđenju situacije. Ja se uvijek čuvam da ne govorim i da se na izravan način ne miješam u unutarnje stvari drugih država – rekao je Vučić.

Jedna od najvažnijih tema s ruskim šefom države bit će, međutim, i energetska kriza jer Srbija nastoji osigurati nastavak povoljnog aranžmana za isporuku plina, kojeg sada plaća 270 dolara za 1.000 kubičnih metara, dok je cijena na burzi u srijedu ujutro bila 1.064 dolara.

PROČITAJTE  Putin nakon sastanka sa Vučićem: Za Srbiju obećavamo prihvatljivu cijenu gasa

-Imamo četiri stvari koje trebamo riješiti s Putinom, a na prvom mjestu je cijena. Drugo je trajanje ugovora. Moramo osigurati količine plina više od tri milijarde (kubičnih metara), ali moramo imati i fleksibilnost, jer u međuvremenu moramo graditi skladišta – rekao je Vučić najavljujući sutrašnji susret s Putinom.

Vučić je kazao da su rezerve plina u Srbiji “pale na 128 miliona kubičnih metara” te da od opskrbe plinom ovisi i cijena struje, koja je sada, zbog povoljnih cijenovih aranžmana pri dugoročno ugovorenoj isporuci plina, znatno jeftinija u Srbiji “nego u cijeloj Evropi”. Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare