Region

Vučić u Sremskoj Mitrovici: Obnovili smo bombardersku avijaciju. Ali to mora mnogo jače

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su pokrenute „određene inicijative“ za jačanje Ratnog vazduhoplovstva Vojske Srbije, posebno bombarderske komponente.

On je kazao da će se ići i na jačanje kapaciteta protivvazduhoplovne odbrane, prenosi “Danas”.

„Obnovili smo dobrim dijelom bombardersku avijaciju, imamo danas deset ‘Orlova’, imamo i ‘Super Galebe G-4″ koje možemo koristiti u tim akcijama, ali to mora biti mnogo jače. Gledat ćemo da kupimo lovce-bombardere koji su sposobni da vode i blisku borbu u vazduhu ali i da djeluju po ciljevima na zemlji“, rekao je Vučić novinarima poslije obilaska pripadnika 15. tenkovskog bataljona Vojske Srbije u kasarni „Boško Palkovljević Pinki“ u Sremskoj Mitrovici.

Navodeći da je situacija u Ratnom vazduhoplovstvu i protivvazduhoplovnoj odbrani mnogo bolja nego što je bila, Vučić je kazao da je trenutno na raspolaganju deset ispravnih lovačkih aviona MiG-29 i najavio da će za „dva ili tri mjeseca“ taj broj biti povećan na 14, poslije prijema četiri aviona iz Bjelorusije.

PROČITAJTE  Raport saznaje: Edin Vranj će do ponedjeljka biti s porodicom. Srbija pušta i Mujanovića i Osmanovića?

Vučić je izjavio da vlasti u borbi protiv epidemije koronavirusa ne vode političku bitku „već bitku za živote i zdravlje ljudi“.

Komentarišući kritike dijela opozicije upućene članovima Kriznog štaba za suzbijanje epidemije i optužbe o navodnom sakrivanju pravog broja inficiranih i umrlih od posljedica infekcije, Vučić je rekao:

„Kada neko očekuje da mu zarazna bolest bude saveznik u političkom smislu, to sve govori o njemu. Teško im je da kažu da nema opreme ni bolnica jer smo sve promijenili u odnosu na njihovo vrijeme pa pošto ne mogu da kažu da nedostaju respiratori onda napadaju Krizni štab jer kao nešto krije. Može da krije mrtve i bolesne samo onaj ko testira 1.000 ljudi dnevno, a ne 12.000 kao što to radi Srbija“, rekao je Vučić.

PROČITAJTE  Da li će bivši borci Armije BiH bez straha ići u Srbiju?

Ponovio je da Srbija ima „više nego dovoljno“ respiratora koji se kako je naveo, svakog dana isporučuju bolnicama kojima su potrebni.

„Da stajem na stranu političkih neradnika iz raznih stranaka protiv vrijednih ljekara, to neću da prihvatim i da u tome učestvujem“, rekao je Vučić novinarima u Sremskoj Mitrovici poslije obilaska pripadnika 15. tenkovskog bataljona Vojske Srbije.

Dodao je da su opozicione stranke koje kritikuju rad Kriznog štaba i postupanje države tokom epidemije, pale na 4,5 odsto podrške građana po rezultatima posljednjeg istraživanja javnog mnijenja.

„Neće narod protiv svojih ljekara, protiv svoje države, neće da ulazi u to vrzino kolo mržnje. Neki iz opozicije kao da ništa ne razumiju ali demokratsko pravo svakog je da izgovori šta želi, da se okuplja kako želi“, dodao je predsjednik Srbije.Povezani postovi: