Region

Vučić uručio orden Srbije negatoru genocida. ‘Karađorđeva zvezda’ za naročite zasluge u predstavljanju Srbije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je 9. maja jedno od najviših državnih odlikovanja Peteru Handkeu, austrijskom književniku i dobitniku Nobelove nagrade za književnost za 2019. godinu, koji negira genocid u Srebrenici.

Vučić je Handkeu uručio Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena, a ukaz o njegovoj dodjeli književniku donesen je još u februaru 2020. godine.

“Kada pomislim na Srbiju sjetim se ikone ‘Beli anđeo’ i imam jednu kopiju kod kuće i kad god se sjetim Srbije pogledam tu kopiju i drago mi je na srcu”, rekao je Handke nakon uručenja.

On je dodao i da ta ikona, koja spada u najpoznatije freske Srbije, pokazuje prazan grob što, kako je dodao, znači da je Isus vasrksao. “I to me navodi na razmišljanja i uvek se u lijepom sjećanju sjećam Srbije”, poručio je on.

Peter Handke je u Beograd doputovao iz BiH, gdje su mu najviša priznanja dva dana ranije dodijelili predstavnici RS i reditelj Emir Kusturica.

Iako ga kritika često označava kao jednog od najboljih savremenih pisaca u Evropi, književni opus Petera Handkea pao je u drugi plan nakon što je 1996. objavio putopisni esej “Jedno zimsko putovanje prema Dunavu, Savi, Moravi i Drini – ili pravda za Srbiju”, a potom i još četiri knjige intonirane na isti način.

Zbog podrške međunarodno izolovanoj Srbiji, kasnije posjete predsjedniku Srbije Slobodanu Miloševiću u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala, te odlaska na njegovu sahranu – Handke je uglavnom bio kritikovan, pa čak i ozloglašen u međunarodnoj javnosti, kao skoro nijedan pisac do tada.

Handke je rekao prije nekoliko godina za dnevni list “Politika” da se odlučio da dođe u Srbiju 1996. jer je ona za zapadne medije bila “crna rupa”.

Nobelovu nagradu za književnost dobio je 10. decembra 2019. godine, a dodjelu su bojkotovali BiH, Kosovo, Albanija, Hrvatska, Sjeverna Makedonija i Turska.

Na sam dan dodjele nagrade, u glavnom gradu Švedske održana su dva protesta, a brojni ratni reporteri koji su izvještavali iz ratova u BiH i na Kosovu su se oglasili na društvenim mrežama, sa tekstovima koje su pisali ratnih devedesetih.

Vučić je ukaz o odlikovanjima zaslužnim pojedincima i institucijama donio u februaru 2020. godine, a među njima su bili i češki predsjednik Miloš Zeman i austrijski pisac Peter Handke.

Ni Handke ni Zeman nisu prisustvovali ceremoniji dodjele priznanja, pa je tada rečeno da će im ona biti dodijeljena naknadno.

Orden koji je 9. maja predsjednik Srbije uručio Handkeu – Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena – dodjeljuje se za, kako se navodi na sajtu Vojske Srbije, “naročite zasluge i uspjehe u predstavljanju države (Srbije) i njenih građana”. U obrazloženju koje je pročitano prilikom uručivanja, rečeno je da se orden dodjeljuje književniku zbog “beskompromisne borbe za istinu”.

Predsjednik Srbije pročitao je tokom zajedničke konferencije za novinare biografiju književnika i rekao da, prihvatajući orden, Handke čini veliku čast Srbiji.

“Hvala vam na svemu što činite za našu zemlju, za našu Srbiju. Izvinite što i dio nas, Srba, nije uvijek umio da pokaže zahvalnost za sve što jeste uradili za nas”, rekao je Vučić.

Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena ranijih godina su dobili i teniser Novak Đoković, atletičarka Ivana Španović, kao i nacionalna avio kompanija Er Srbija (Air Serbia), prenosi RSE.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare