Region

Vučićev doktor ponovo šokira: Ovo je idealan dan, djeca trebaju izaći i zaraziti se

Dr. Branimir Nestorović, srbijanski pulmolog koji se 'proslavio' izjavom o koronavirusu kao najsmješnijem virusu u historiji, ponovno izaziva kontroverze svojim porukama javnosti.

Tako je jutros Nestorović građanima Srbije poručio da je idealan trenutak da izađu iz svojih kuća i zaraze se koronavirusom jer će "na taj način uspjeti steći imunitet i spriječiti njegov povratak".

"Šanse da dođe do težih kliničkih slika gotovo pa su nemoguće", izjavio je Nestorović.

Starijima od 65 godina savjetovao da se bolje čuvaju do početka juna ili najkasnije do sredine istog mjeseca.

Tvrdi i da je bio najoptimističniji član kriznog štaba te da bi situacija u Srbiji bila znatno bolja da se nije dogodio incident u Gerontološkom centru u Nišu gdje je umrla gotovo petina od ukupnog broja žrtava ovog virusa u Srbiji.

"Ovo više nije onaj virus otprije dva mjeseca. Već dvije sedmice nemamo teže oboljele pacijente. Prolaskom kroz veći broj ljudi virus je oslabio. Mi na svakog oboljelog imamo 50 onih koji su bili inficirani, a nisu imali simptome. Ne vjerujem da će doći do drugog vala, uvjerava dr. Nestorović.

"Ja sam bio zagovornik otvaranja škola, zagovarao sam ideju da djeca trebaju izaći i inficiraju se", rekao je Nestorović.