Vukanović: Dodik vuče narod u propast
Vijesti

Vukanović o krizi u BiH: Samo jedan čovjek može obuzdati Dodika. Njega se jedino plaši

-Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ima veliki utjecaj na srpskog člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika, i jedan je od rijetkih, ako ne i jedini, koji ima ugled i utjecaj koji ga može obuzdati da ne srlja i ne vuče u potpunu propast narod Republike Srpske – naglasio je za Srpskainfo jedan od najglasnijih opozicionara u RS Nebojša Vukanović, koji tvrdi da je situacija u BiH alarmantna.

Prema njegovim riječima, posljednji Dodikovi potezi, koji idu u pravcu da RS izglasa vraćanje svih nadležnosti koje su u protekle dvije decenije prenesene na nivo BiH, nisu ništa drugo već poigravanje sa opstankom Republike Srpske, a ne neko političko pitanje.

Opasne avanture

– Zabrinut sam za posljedice opasnih avantura i suicidnih političkih igrica Milorada Dodika, koji pokazuje spremnost da stavi na kocku i žrtvuje Srpsku zbog ličnih političkih interesa. Nesporno je da Vučić ima veliki utjecaj na Dodika i da je jedan od rijetkih, ako ne i jedini, koji ima ugled i utjecaj koji ga može obuzdati da ne srlja i ne vuče u potpunu propast narod.

Zbog toga sam uputio otvoreno pismo, bolje reći apel, koji je izazvao tako puno reakcija i pažnje u narodu. Situacija u Republici Srpskoj i BiH postala je dramatična nakon Dodikove najave da će povući jednostrane poteze, kockati se i narušavati Dejton, ukinuti Oružane snage BiH, Upravu za indirektno oporezivanje BiH, Sud i Tužilaštvo BiH, što bi moglo isprovocirati i dovesti do intervencije međunarodne zajednice, koja je uvijek protiv Republike Srpske i srpskog naroda – rekao je Vukanović, naglasivši da bi se na taj način uništili autonomija i položaj Republike Srpske.

Dodik: Javnost u zabludi

Poslanik u Skupštini RS uvjeren je u to da Vučić ima veliki utjecaj na Dodika.

-Vučić ima ogroman utjecaj na Dodika jer ga se lider SNSD-a jako plaši, još od 2012. godine kada je, na završnom predizbornom skupu Borisa Tadića, nazivao Nikolića i Vučića političkim pobačajima. Svjestan je da ga Vučić može uništiti za sedam dana ako bi se od njega javno distancirao i ako bi mediji u Srbiji počeli da pišu o Dodikovom kriminalu, zloupotrebama, vilama, pranju novca.

Zbog toga se Dodik ponaša ponizno i snishodljivo prema predsjedniku Srbije. Intimno, u sebi, siguran sam, prezire Vučića, ali to ne smije javno da pokaže – kaže Vukanović.

Opustošili RS

On tvrdi da su “vlast SNSD-a i Milorad Dodik opustošili Republiku Srpsku”.

– Nijedan okupator ne bi ovako uništio Srpsku kao što to radi aktuelna vlast. Milorad Dodik je najveći neprijatelj Republike Srpske i srpskog naroda. Žao mi je što je javnost u Srbiji u zabludi i što nisu upoznati bar sa dijelom razaranja i propadanja Srpske – dodaje Vukanović i naglašava da “mnogi u Srbiji pogrešno misle da je Milorad Dodik neki veliki Srbin i patriota koji brani Republiku Srpsku od nekakvih nasrtaja Bošnjaka i Federacije BiH”.

Vučić: Dodik ga je ranije kritizirao

-Tobože prkosi strancima i međunarodnoj zajednici, otcjepljuje se, bori i strada za Srbe sa ove strane Drine, a u stvarnosti je sve suprotno.

Dodik je pijun u rukama moćnika, koji mu tolerišu kriminal, korupciju, kontaminaciju prostora i stalno podizanje tenzija, jer im odgovora njegova destruktivna politika razaranja Republike Srpske i pretvaranja u praznu ljušturu – rekao je Vukanović.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare