Puni Gas

VW objavio da je prisiljen smanjiti proizvodnju

Njemački proizvođač automobila Volkswagena objavio je u ponedjeljak da je bio prisiljen smanjiti proizvodnju nakon što se koronavirus počeo širiti među radnicima jednog od njegovih dobavljača.

Širenje koronavirusa uzrokovalo je obustavu rada u partnerskoj kompaniji koja opskrbljuje VW pjenastim dijelovima i komponentama za sjedala.

Proizvodnja je zato smanjena, počevši od noćne smjene s ponedjeljka na utorak, izvijestili su iz njemačkog automobilskog diva, ne navodeći kada će kapaciteti biti normalizirani.

Uz pogon u Wolfsburgu, koronavirus je ušao i u područje isporuke oko fabrike u Braunschweigu.

Kompanija i radničko vijeće dogovorili su se da će radnici bez posla biti prijavljeni u program državnog subvencioniranja plaća, pokrenut u martu kako bi se spriječili otkazi u vrijeme zatvaranja fabrika u sklopu paketa protupandemijskih mjera.

Prema istraživačkom institutu Ifo, ukupno je dva miliona radnika u Njemačkoj u novembru prijavljeno u program državnog subvencioniranja plaća. Njihov je broj porastao prvi puta od maja, napominju u Ifou.

VW nije želio odgovoriti na pitanje na koliko je radnika utjecalo smanjenje proizvodnih kapaciteta. Prema izvorima iz kompanije, riječ je o nekoliko hiljada ljudi.

VW-ova fabrika u Wolfsburgu zapošljava oko 60.500 ljudi na području površine veće od šest četvornih kilometara, a na platnoj listi tvornice u Braunschweigu nalazi se oko sedam hiljada ljudi.

VW se u trećem tromjesečju oporavio od teške prve polovine godine koju su obilježile stroge protupandemijske mjere i razdoblje od jula do septembra zaključio je s neto dobiti nešto manjom od 2,6 milijardi eura.

U drugom tromjesečju zabilježio je gubitak od 1,6 milijardi eura.Povezani postovi: