Ekonomija

Wall Street pao prvog radnog dana u novoj godini

Na Wall Streetu su jučer, prvog radnog dana u novoj godini, S&P 500 i Nasdaq indeks osjetno pali, što je ponajviše posljedica oštrog pada cijena dionica tehnoloških divova Tesle i Applea. Dow Jones oslabio je 0,03 posto, na 33.136 bodova. Dok je S&P 500 skliznuo 0,40 posto, na 3.824 boda, a Nasdaq indeks 0,76 posto, na 10.386 bodova.

Slab početak godine na najvećoj svjetskoj berzi ponajviše je posljedica pada cijene dionice Tesle za 12 posto. Nakon što je taj proizvođač električnih automobila izvijestio o manjim nego što se očekivalo isporukama u posljednjem lanjskom tromjesečju.

Pritisak na S&P 500 i Nasdaq indeks posljedica je, također, pada cijene dionice Applea za 3,7 posto. Nakon napisa u azijskim medijima o slabosti potražnje za iPhoneima i smanjenju proizvodnje u Kini. Znatno su pale, u prosjeku 3,6 posto. I cijene dionica u energetskom sektoru jer su zbog strahovanja trgovaca od slabljenja rasta ekonomije, a time i potražnje pale cijene nafte.

“Prošla godina je bila grozna”

Tako je u prvom radnom danu nove godine nastavljen pad cijena dionica. Nakon što je prošle godine S&P 500 indeks potonuo više od 19 posto. Što je bio njegov najveći pad od globalne finansijske krize 2008.

Bila je to posljedica agresivnog povećanja kamatnih stopa američke centralne banke kako bi se suzbila inflacija koja je polovinom godine dosegnula najviše razine u više od 40 godina.

“Prošla je godina bila grozna za tržište dionica. Razlozi tomu nisu nestali samo zato što je počela nova godina. Ulagači su i dalje zabrinuti zbog inflacije. I povećanja kamata Feda. Dok situacija oko toga ne bude jasnija, teško je za očekivati značajniji uspon tržišta”, kaže Michael James, direktor u kompaniji Wedbush Securities.

Čeka se nova sjednica Feda

Posljednjih mjeseci inflacijski pritisci popuštaju. Što podržava nadu da će Fed uskoro završiti ciklus povećanja kamata. No ulagači se plaše da će ekonomija ove godine uroniti u recesiju, a kamate ostati na visokim razinama duže nego što se očekivalo.

Stoga će u srijedu u fokusu ulagača biti objava zapisnika s posljednje lanjske sjednice Feda, koja bi ulagačima mogla pružiti nove smjernice.

A na evropskim su berzama cijene dionica jučer porasle drugi dan zaredom. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,37 posto, na 7.554 boda. Dok je frankfurtski DAX porastao 0,80 posto, na 14.181 bod, a pariški CAC 0,44 posto, na 6.623 boda.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare