Ekonomija

Wall Street raste četvrti dan zaredom

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle četvrti trgovinski dan zaredom jer se ulagači nadaju da će predstojeći izvještaj pokazati da inflacijski pritisci u SAD-u popuštaju.

Dow Jones ojačao je 0,71 posto, na 32.381 bod, dok je S&P 500 porastao 1,06 posto, na 4.110 bodova, a Nasdaq indeks 1,27 posto, na 12.266 bodova.

Pritom su u svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica porasle, a najviše u energetskom i tehnološkom sektoru.

A nakon četiri dana rasta indeksi su dosegnuli najviše razine u posljednje dvije sedmice.

To se zahvaljuje nadi ulagača da inflacijski pritisci u SAD-u popuštaju, što bi moglo navesti američku centralnu banku na usporavanje tempa povećanja kamatnih stopa.

U fokusu izvještaj o potrošačkim cijenama u SAD-u

Stoga će u utorak u fokusu ulagača biti izvještaj o potrošačkim cijenama u SAD-u, koje će pokazati koliko su u augustu popustili inflacijski pritisci, s obzirom da su u tom mjesecu pale cijene goriva.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je inflacija skliznula na 8,1 posto na godišnjoj razini, s 8,5 posto mjesec dana prije.

“Očekuje se usporavanje rasta potrošačkih cijena, a ulagači se nadaju da će to dovesti do usporavanja tempa povećanja kamata Feda nakon septembra. Zbog toga su ulagači ovih dana skloniji rizičnijim investicijama”, objašnjava Robert Pavlik, portfelj menadžer u kompaniji Dakota Wealth.

Čelnici Feda zasad nimalo ne popuštaju u oštroj retorici o suzbijanju inflacije. Predsjednik centralne banke Jerome Powell poručio je prošle sedmice da je Fed ‘snažno predan’ tomu da suzbije inflaciju i da će nastaviti zaoštravati monetarnu politiku dok taj cilj ne postigne.

Fed podiže kamate od marta, a dodatno će ih povećati i na dvodnevnoj sjednici 20. i 21. septembra.

Očekuje se novo, treće u nizu, povećanje za 0,75 postotnih bodova, no ulagači se nadaju da će nakon toga Fed usporiti tempo zaoštravanja monetarne politike.

I na evropskim su berzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,66 posto, na 7.473 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 2,40 posto, na 13.402 boda, a pariški CAC 1,95 posto, na 6.333 boda.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare