Vijesti

Weber: Pregovori SDA i HDZ-a idu u pogrešnom pravcu i mogu voditi ka “prljavih dealovima”

Politički analitičar i viši saradnik Vijeća za politiku demokratizacije Berlin Bodo Weber bio je uvodničar današnje online sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" na kojoj je razgovarano o temi "Stanje u BiH kao ogledalo krize zapadne liberalne demokratije (O izbornim, ustavnim i drugim reformama)".

Weber je podsjetio da je prošle sedmice zajedno s kolegom iz Vijeća za politiku demokratizacije u jednom članku za Briselski EU Observer upozoravao evropske prijestolnice o potencijalno opasnom putu započetih pregovora u BiH između najveće hrvatske i bošnjačke stranke, HDZ BiH i SDA, a pod vodstvom lokalnih predstavnika EU i SAD-a o, kako kaže, takozvanoj reformi Izbornog zakona BiH.

"Mi smo tu upozoravali da, po našem uvidu i analizi, pregovarački proces kako je bio uspostavljen do prošle sedmice ima opasne karakteristike da ide u pogrešnom pravcu, dalje učvršćivanje nefunkcionalnosti države BiH i daljnjih, rekao bih, 'mekanih etno podjela BiH'", naveo je Weber.

Dodao je da razloga za zabrinutost ima više. Jedan je taj što ti pregovori "očigledno počivaju na jednom već po sebi vrlo zabrinjavajućem sporazumu pod patronatom EU i SAD-a, koji se desio prošle godine".

Na drugoj strani, kazao je on, zabrinutost jeste što se ti pregovori dešavaju u određenom kontekstu nepostojanja jasne strateške politike EU i Zapada u cjelini prema BiH.

"Ako nema sveobuhvatnog procesa ustavnih reformi i razgovora, pregovora o ustavnom poretku BiH, vjerujem da takav način pregovaranja iza zatvorenih vrata će neminovno morati voditi do onoga što smo vidjeli u Mostaru, to jest, neke vrste "prljavih dealova" koji služe najviše pregovaračima, a najmanje principima i ciljevima kojima zvanično trebaju da služe", smatra Weber.