Vijesti

WHO: Evo koliko bi se mogao produžiti životni vijek onih koji prestanu pušiti u 30-im

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da se očekivani životni vijek onih koji prestanu pušiti u 30-im godinama produžava za oko deset godina u odnosu na one koji nastavljaju da puše.

Cirkulacija se poboljšava u periodu od dvije do 12 sedmica, javlja Anadolija.

Pušenje predstavlja najveći pojedinačni faktor rizika po zdravlje i jedan od trenutno najvažnijih javnozdravstvenih izazova u svijetu.

Duhanski proizvodi

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, pušenje se povezuje sa 7,2 miliona smrti godišnje u svijetu. To je više nego ukupan broj umrlih od HIV/AIDS-a, malarije i tuberkuloze.

Povodom 31. maja, Svjetskog dana bez duhana, navedeno je da više od 80 posto od 1,3 milijarde korisnika duhanskih proizvoda širom svijeta, živi u zemljama sa niskim i srednjim prihodima.

Otprilike polovina onih koji koriste duhanske proizvode umire ranije nego što se očekivalo zbog bolesti povezanih s duhanom.

Od više od osam miliona ljudi koji svake godine izgube život zbog upotrebe duhana, otprilike 1,3 miliona su oni koji su izloženi duhanskom dimu iako ga ne koriste.

Oko 700 miliona djece je pogođeno duhanskim dimom. Svake godine 65.000 djece umre prije pete godine od infekcija respiratornog trakta uzrokovanih pasivnim izlaganjem.

Duhanska industrija pokušava održati ovisnost o duhanu tako što nudi raznovrsnost proizvoda kao što su elektronske cigarete, nargile, voćne arome, kuglice od mentola, kao i duhanske proizvode kao što su cigarete, lule i cigare.

Ugrožavaju zdravlje

WHO skreće pažnju na činjenicu da svi ovi proizvodi ugrožavaju zdravlje.

Opušci cigareta, koji štete životnoj sredini, najčešći su otpad na svijetu. Hemikalije i otpad od elektronskih cigareta u opušcima cure u vodu i tlo i štete prirodi.

Duhanska industrija je kriva što se godišnje posIJeče oko 600 miliona stabala za proizvodnju cigareta.

Oslobađanje od ove ovisnosti omogućava mnoge zdravstvene, socijalne, ekonomske i ekološke koristi.

WHO skreće pažnju na činjenicu da se očekivani životni vijek onih koji prestanu pušiti u 30-im godinama produžava za oko deset godina u odnosu na one koji i dalje puše.

Od prvog dana prestanka pušenja, visoki otkucaji srca, krvni pritisak, nivoi ugljen-monoksida se vraćaju u normalu i imuni sistem vremenom jača.

U periodu od dvije do 12 sedmica od prestanka pušenja, cirkulacija u organizmu se poboljšava i kapacitet pluća se povećava.