Svijet

WHO: Evropa može živjeti s koronavirusom i bez vakcine

Evropa može živjeti s covidom-19 i bez vakcine ako bude uspješno kontrolirala žarišta primjenom lokaliziranih vanrednih mjera, ocijenio je u utorak regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu Hans Kluge.

„Onoga dana kad budemo slavili pobjedu nad pandemijom, neće to biti nužno zato što imamo vakcinu. To će se dogoditi kad naučimo živjeti s pandemijom, a to bi moglo biti već sutra”, rekao je Kluge u intervjuu Sky Newsu.

Na pitanje očekuje li ponovno uvođenje strožih vanrednih mjera zbog drugoga vala pandemije, odgovorio je negativno.

“Ne, optimističan sam, no ipak ne isključujem mogućnost uvođenja lokalnih izvanrednih mjera u žarišnim područjima.”

I voditelj švedske Agencije za javno zdravstvo Johan Carlson smatra da se pandemija covida-19 neće moći zaustaviti samo vakcinom, nego će u doglednoj budućnosti na snazi morati ostati brojne preventivne mjere.

Nova vakcina za covid-19 “vjerovatno će biti važno sredstvo”, ali ne i sredstvo koje predstavlja konačno rješenje problema, kazao je Carlson, čija se zemlja opredijelila za kontroverzni model u skladu s kojim je veći dio društva bio pošteđen restriktivnih protuepidemijskih mjera.

Švedska ministrica za socijalna pitanja Lena Hallengren izjavila je da bi nova vakcina za covid-19 najprije trebale dobiti osobe starije od 70 godina, pripadnici rizičnih grupa te medicinsko osoblje i njegovatelji.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare