WHO: Ne preporučujemo upotrebu Remdesivira na zaraženima koronavirusom

64

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u četvrtak je i službeno saopćila te ljekarima poručila da ne preporučuje Gileadov Remdesivir za liječenje hospitaliziranih koronom zaraženih pacijenata.

“Trenutno nema dokaza da Remdesivir može pomoći u preživljavanju, nema dokaza ni da pomaže u slučaju da pacijent treba kisik”, prenosi BMJ (vodeći medicinski časopis) zajednički apel stručnjaka WHO-a, a piše CNN.

Stručnjaci su preporuku objavili nakon što su dobili rezultate globalnog istraživanja koje je prošlog mjeseca utvrdilo da Remdesivir nije smanjio smrtnost, a pregledali su i podatke druga tri istraživanja prema kojima lijek nema značajan učinak na vrijeme provedeno u bolnici. Istraživanje je provedeno na više od 7.000 pacijenata. WHO već sedmicama upozorava da djelovanje Remdesivira nije dokazano.

Gilead i dalje tvrdi da je njihov Remdesivir širom  svijeta prepoznat kao standard za liječenje pacijenata s covidom, npr. u Americi, Japanu, Velikoj Britaniji i Njemačkoj.

“Razočarani smo uputama WHO-a koji ignorira dokaze u vrijeme kada broj zaraženih dramatično raste diljem svijeta, a ljekari  se pouzdaju u lijek kao prvi i jedini odobreni lijek za pacijente s covidom u 50 zemalja na svijetu”, kažu iz Gileada.

Podsjetimo, 23. oktobra stigla je vijesti kako je Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila Gileadov lijek Remdesivir za tretman pacijenata oboljelih od covida-19 koji zahtijevaju hospitalizaciju. Ovim odobrenjem postao je jedini tretman protiv covida-19 koji je u potpunosti odobren. Gilead Sciences kaže da se tim lijekom smanjuje vrijeme koje pacijenti provode u bolnici za do pet dana. Remdesivir je bio jedan od lijekova kojima je liječen američki predsjednik Donald Trump.

WHO je odmah saopćio da nema dokaza za to.

Remdesivir su naručile brojne zemlje, među kojima i Hrvatska, prenosi Index.

I Federacija BiH je bila naručila ovaj lijek, ali su od narudžbe odustali.