Svijet

WHO: Nekih 250 miliona stanovnika Afrike bit će zaraženo

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) predviđa da će tokom godine dana nekih 250 miliona stanovnika Afrike biti zaraženo koronavirusom.

Ističe se da će smrtnost biti mnogo manja nego li je bila u Evropi ili Americi.

U projekcijama kretanja koronavirusa, WHO za Afriku predviđa i da će se virus sporije kretati nego u drugim dijelovima svijeta i da bi od posljedica zaraze moglo umrijeti do 190.000 ljudi.

Paralelno, WHO ističe i da će afričke države, ukoliko žele izbjeći katastrofu, morati pojačati imunizaciju i posebno brinuti o porodiljama. U oba ova slučaja, nekontrolirani protika virusa mogao bi dovesti do potpunog kraha zdravstvenog sistema ovog kontinenta. Ako se to želi izbjeći, mora se djelovati hitno i sistemski.

PROČITAJTE  Unutar supertajne baze: Ovdje se krije oružje kojim Ukrajinci planiraju zaustaviti Rusiju

Model WHO kojim se prati kretanje koronavirusa predviđa da će svaki četvrti stanovnik na milijardu ljudi, biti zaražen, a virus će predstavljati problem za čovječanstvo još barem nekoliko narednih godina.

U Africi, države s gušćom naseljenošću su najranjivije. Tako se predviđa da će, po glavi stanovnika, Mauricijus imati najtežu situaciju. Kumulativno, najviše zaraženih imat će Južna Afrika i Nigerija. Alžir i Kamerun će, također, imati veliki broj oboljelih od koronavirusa.

WHO je objavio i podatak da je, do sada, smrtnost u Africi od ove bolesti 0,06. svjetski prosjek je 0,10.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare