WHO o ruskoj vakcini: Dobro to zvuči, ali…

339

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je u utorak Rusiju da slijedi međunarodne smjernice u proizvodnji vakcine protiv covida-19, nakon što je ta zemlja rekla da će početi s vakcinisanjem stanovništva protiv koronavirusa u oktobar.

“Ponekad pojedinačni istraživači tvrde da su nešto pronašli, što je naravno izvanredna novost”, rekao je glasnogovornik WHO-a Christian Lindmeier novinarima.

“Ali između pronalaska ili indicija da se posjeduje vakcina koja djeluje, i vakcine koja je prošlo sve faze je velika razlika”, dodao je.

Ruska vakcina nije na WHO-ovoj listi od šest vakcina koje su došle do treće faze kliničkih ispitivanja.

Ruske zdravstvene institucije objavile su u subotu da se pripremaju početi masovno vakcinisanje protiv koronavirusa u oktobru.

Ministar zdravstva Mihail Muraško je kazao da će liječnici i profesori biti prvi koji će primiti vakcinu, a potom postupno i ostatak stanovništva.

Dodao je da je kliničko ispitivanje vakcine razvijenog u Rusiji dovršeno te da je u pripremi njegovo odobrenje.

“Planiramo sveobuhvatnija vakcinisanja za oktobar”, kazao je.

Dosad Rusija nije dala naučne podatke o toj vakcini na neovisnu evaluaciju.

Istraživački institut za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja u Moskvi već je u maju objavio da je razvio vakcinu, za koje kaže da stvara imunitet na koronavirus bez negativnih popratnih pojava.